Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Studenti na 16 jezika poručili: Islam je vjera tolerancije

Studenti na 16 jezika poručili: Islam je vjera tolerancije

“Islam je vjera tolerancije” poruka je video uratka studenata Fakulteta islamskih nauka (İlahiyat) Marmara univerziteta iz Istanbula, kojeg su priredili na 16 različitih jezika, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Povodom sve veće prisutnosti islamofobije u Evropi, a naročito poslije terorističkih napada na francuski satirični časopis “Charlie Hebdo” u Parizu, grupa od 30 učenika iz različitih zemalja pokrenula je projekat kojim su imali za cilj poslati poruku da je islam vjera tolerancije. 

Studenti su napravili video u kojem su koristili hadise, odnosno ono što je Vjerovjesnik govorio, kao i odlomke iz Kur'ana, a video je završen nakon mjesec dana rada. Nakon toga objavljen je i na društvenim mrežama.

Jedan od pokretača projekta, student treće godine Fakulteta islamskih nauka Mesut Arslan je za AA kazao kako je ideja za pokretanje ovog projekta nastala tokom jednog druženja studenata. 

“Sjedili smo u jednom lokalu u Uskudaru i razmišljali šta možemo uraditi. U to vrijeme je zapaljena džamija u Švedskoj, napadi na list Charlie Hebdo. U Njemačkoj su također bili slučajevi paljenja. Jedan od kolega je rekao ‘video’, a drugi ‘hadis’. To je bilo dovoljno da osmislimo naš projekat”, rekao je on. 

Smatrali su kako bi bilo nedovoljno spremiti video samo na turskom i engleskom, kazao je Arslan, te dodao kako su odlučili u videu koristiti što veći broj jezik, a njihov broj je, na kraju, bio 16. 

O islamu se u videu, između ostalih, govori na engleskom, turskom, francuskom, njemačkom, italijanskom, španskom, norveškom i drugim jezicima. 

Jedna od učesnica u projektu studentica po imenu Suheyla Oruc smatra da islam na Zapadu nije predstavljen u pravom svijetlu. 

“Ljudi ne znaju šta je to islam. Ne znaju ko je naš Vjerovjesnik i kako mi živimo. Primjera radi, oni vjeruju da žene u islamu žive pod određenim pritiskom. Mi smo zbog toga odlučili napraviti jedan ovakav projekat”, kaže Oruc te dodaje kako su ih u njihovom projektu podržali i profesori. 

Jedna od najupečatljivijih poruka u video uratku je da je islam vjera mira, te da je među 114 kur'anskih sura (odlomaka), 113 njih počinje riječima “milost” i “samilost”, odnosno “U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog”. 

U videu je također na svjetskim jezicima moguće pročitati brojne ajete (odlomke iz Kur'ana) kao i hadise (rijeci i djela vjerovjesnika Muhammeda), koji govore o potizivnim porukama koje šalje vjera islam. 

 

Akos.ba/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top