Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Studenti i učenici iz Tuzle u posjeti Srebrenici i Bratuncu: Ne smijemo zaboraviti genocid

Studenti i učenici iz Tuzle u posjeti Srebrenici i Bratuncu: Ne smijemo zaboraviti genocid

Memorijalni centar Potočari i Srebrenicu, te Memorijalni kompleks Veljaci, je danas posjetilo oko tri stotine studenata i učenika iz Tuzle. U okviru posjete obišli su Memorijalni centar Potočari, položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Organizatori posjete Srebrenici su studenti odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli, javlja Anadolu Agency (AA).

Ahmo Mehmedović, apsolvent Filozofskog fakulteta odsjeka za historiju i jedan od organizatora ovogodišnje posjete Srebrenici i Bratuncu kaže da je obaveza da se čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.

”Cilj naše posjete Srebrenici i Bratuncu jeste da ne damo zaboravu događaje koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. Želimo skrenuti pažnju mladima da ne zaborave genocid u Srebrenici, te da potaknemo studente da počnu istraživati šta se desilo, genocid i da nikada se ne zaboravi. Ja sam iz Srebrenice, ja moram pamtiti, a tako sutra i moja djeca”, rekao je Mehmedović.

”Ne smijemo zaboraviti ono što se desilo, i moramo prenositi na buduće generacije. To je naša misija i obaveza. Historičari imaju tu posebnu obavezu da istražuju prošlost i pišu o tome”, rekla je studentica Nizama Perhatović.

Senaid Hadžić, redovni profesor na odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli, kaže da tradicija dolaska studenata i učenika u Srebrenicu svakog 6. aprila traje već 13 godina.

”Posjeta uključuje posjetu Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu i Memorijalnom centru Potočari. Sa nama su studenti Filozofskog fakulteta, te učenici osnovnih i srednjih škola. Osnovni cilj je da studenti i učenici pamte, i da ne dopuste zaboravu šta se dogodilo. Mi historičari smo svjedoci da onoga trenutka kada se desio zaborav, desio se i novi genocid, stradanja, nove patnje. Pripremamo buduće generacije da imaju spoznaju o genocidu i da ta saznanja prenose na generacije koje dolaze i na taj način spriječimo zaborav”, rekao je profesor Hadžić.

Studenti su u okviru posjete razgovarali sa preživjelim žrtvama genocida i predstavnicama srebreničkih udruženja žrtava genocida.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top