Studenski recepti: Zapečene tortilje s piletinom

Podjelite ovaj post sa prijateljima...Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Za 2 osobe

Sastojci:
1. Četiri tortilje2. 2 veća  fileta piletine3. 2 šolje zaleđene meksičke mješavine povrća4. 200 g pelata5. 100 g Sirela Gouda sira6. 1 kašika Vegete7. 1 kašika začina za piletinu8. 1 kašika soli9. 1 kašika bibera10. 1 kašika senfa11. 1 kašika ulja12. 1 kockica Dukat maslaca
ZA POČETAK:
Piletinu posušite ubrusom i uzduž je prerežite tako da dobijete malo deblje trakice. Svaku trakicu prerežite na nekoliko dijelova tako da dobijete male kockice piletine. Narezanu piletinu pomiješajte sa senfom, soli i začinom za piletinu. Sir izrendajte ili narežite na kockice. Pećnicu upalite na 200  ℃ stupnjeva.
1. Korak: U tavu uspite ulje i kockicu Dukat maslaca. Kada se maslac rastopi dodajte pripremljenu piletinu u tavu i dobro pomiješajte. Kada se piletina zažuti dodajte povrće. Miješajte povremeno

5 minuta pa dodajte pelate, začine i još jednom sve pomiješajte.

Kuhajte 5 minuta.
2. Korak Na tavi ili na kolu okrenite tortilju 10 sekunda s jedne pa s druge strane. Ugrijanu tortilju stavite na tanjur i duž sredine rasporedite izrendani Sirela sir pa 4 kašike pripremljene smjese. Nadjevene tortilje zarolajte. Ponovite postupak s ostalim tortiljama. Tepsiju premažite s malo ulja pa postavite tortilju jednu do druge. Tortilje pospite izrendanim Sirela Gouda sirom i zapecite u pećnici dok se sir ne rastopi.

Dok se tortilje peku i hlade predlažem da napravite jedan od dva jednostavna umaka:

 Crveni umak:
Sastojci:1 kašika ulja1 crveni luk1 limenka pelatamalo solimalo papra 1 češanj češnjaka 1/2 kašike chilli paprike1 kašika šećera1 kašika Dukatele s povrćemmalo svježeg peršina
Priprema:Na zagrijanom ulju kratko popržite sitno sjeckani crveni luk. Dodajte pelate, sol, papar i pirjajte dok se pelati ne raspadnu.Ubacite sitno sjeckani češnjak, usitnjenu chilli papriku, šećer, Dukatelu i sitno kosani peršin te sve zajedno dobro promiješajte.

Bijeli umak: Sastojci:
1 Dukat Brzo & Fino kiselog vrhnja 12% 200g2 kašike Dukatela namaza s povrćem1 češanj češnjaka1/2 kašike kopra (može i peršina, bosiljka, mediteranske mješavine začina)½ kašike soli½ kašike papra1 dcl tekućeg Dukat jogurta
Priprema:
U zagrijano kiselo vrhnje dodajte sirni namaz sa začinskim travama, sitno sjeckani češnjak, svježi sitno sjeckani kopar, sol, papar i sve zajedno kratko dinstajte i promiješajte.Ugasite vatru i nakon par minuta kad se umak malo ohladi dodajte Dukat tekući jogurt.

Dobar tek!

Akos.ba