Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > STRUČNJACI UPOZORAVAJU: BiH najzaraženija psećim parazitima u Evropi!

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: BiH najzaraženija psećim parazitima u Evropi!

Javne površine u BiH zaražene su raznim vrstama parazita što je doseglo zabrinjavajući nivo. Prednjače paraziti koje prenose psi – upozorila je Almedina Zuko, profesorica sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

Stanje parkova, dvorišta škola i dječijih vrtića u BiH, kaže Zuko, je katastrofalno. BiH se već mjesecima suočava sa problemom ogromnom broja pasa lutalica, koje zbog primjene Zakona o dobrobiti životinja nema ko uklanjati sa ulica.

Kako kažu stručnjaci, najmanji problemi su brojni napadi pasa na građane. Zaraza je mnogo opasnija.

– Najprisutniji je parazit „Toxocara canis“, koji kod djece izaziva kožna, ali i neka druga oboljenja. Drugi je „Echinococcus granulosus“ – najčešći uzročnik pojave cisti kod čovjeka – kaže Zuko.

Prema podacima profesorice Zuko, na nivou Federacije čak 7,8 posto oboljelih boluje od parazita „Echinococcus granulosus“.

Kako kaže za NAP, jaja parazita najčešće se prenose preko prljavih ruku, ali i putem jagoda, salata ili drugog povrća koje nije dovoljno oprano, a koje je prethodno bilo izloženo kontaktu sa psima lutalicama.

– Rumunija je svojevremeno imala najveći stepen oboljelih od Echinococcusa na zapadnom Balkanu. Ali, pojavom velikog broja pasa lutalica na našim ulicama, mi smo ih pretekli u broju oboljelih – kaže Zuko.

Ona se boji da bi broj parazita ove godine mogao biti i veći jer je zima bila topla, što pogoduje razvoju parazita.

Ispitivanje zaraženosti javnih površina jajima parazita koje je profesorica Zuko radila prije pet godina, pokazali su da udio Sarajeva u ukupnoj zaraženosti iznosi oko 20 posto. U Zeničko-dobojskom kantonu stanje je još gore. Dosta zaraženih površina ima u mostarskoj i bihaćkoj regiji.

– Treba znati da nisu problem samo psi lutalice. Parazitima su vrlo često zaraženi i kontrolisano držani psi – pojašnjava profesorica Zuko.

Rješenje za ovaj problem ona za sada vidi jedino u održavanju visokog stepena higijene.

– Preporučujem roditeljima da vode brigu gdje se djeca igraju, vlasnike pasa molim da uklanjaju feces sa javnih površina. Istovremeno, neophodno je ponovo izvršiti i analize zaraženosti tla – dodaje ona. 

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top