Vijesti iz svijeta

Stranke Bošnjaka na parlamentarne izbore u Srbiji izlaze u ”tri kolone”

U Srbiji će 3. aprila biti održani vanredni parlamentarni i redovni predsjednički izbori. Istovremeno će biti održani i izbori za odbornike u 13 lokalnih samouprava.

Tri najuticajnije bošnjačke stranke iz regije Sandžak, čije su centrale u Novom Pazaru, na republičke izbore izlaze u ”tri kolone”, javlja Anadolu Agency (AA).

Samostalno na izbore za narodne poslanike Narodne skupštine Srbije izlaze Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA), Sulejmana Ugljanina i Stranka pravde i pomirenja (SPP) čiji je predsjednik Usame Zukorlić, sin nedavno preminulog osnivača te političke partije Muamera Zukorlića. U koaliciji sa tradicionalnim partnerom, Srpskom naprednom strankom (SNS), izlazi Sandžačka demokratska partija (SDP), čiji je osnivač Rasim Ljajić.

Republička izborna komisija je do isteka roka za podnošenje lista za učešće na parlamentarnim izborima proglasila, između ostalih, manjinske liste političkih partija iz Sandžaka. Na republičkim izborima osma na listiću će biti lista “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja”, nosilac liste sačinjene od 133 kandidata za narodne poslanike je diplomirani teolog, predsjednik SPP Usame Zukorlić i 13. “Stranka demokratske akcije Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin”, ta lista broji 45 kandidata, prvi na njoj je Enis Imamović, koji je gotovo deset godina narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije.

Prva na glasačkom listiću za parlamentarne izbore će biti lista koalicije vladajuće SNS “Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve”, na kojoj su kandidati za narodne poslanike SDP, Rasima Ljajića.

Sagovornici AA iz sandžačkih stranaka, učesnica predstojećih izbora ističu kako je u osnovi njihove politike, a sa kojom izlaze pred birače, između ostalog, razvoj Sandžaka i unapređenje individulalnih i kolektivnih prava Bošnjaka u Srbiji.

Za kandidata za narodnog poslanika SDP Muamera Bačevca, koji je na listi “Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve”, predstojeći izbori prilika su da stranka čiji je funkcioner, uz podršku birača, bude važan činilac u vlasti, kako bi se što više investicija usmjerilo u razvoj Sandžaka.

“Kao u svakoj profesiji tako i u politici, političar vrijedi onoliko koliko ima uticaja i umješnosti da ostvari ono što obećava. Stranke koje ne budu deo vlasti neće biti u mogućnosti da bilo šta učine za građane čiju podršku traže. Sva istraživanja pokazuju da najveće povjerenje građana ima lista okupljena oko SNS na kojoj smo i mi poslanici SDP i da će imati natpolovičnu većinu u Skupštini Republike Srbije, odnosno da će formirati novu Vladu. Mi ćemo imati i poslanike i ministra kao i brojne sekretare i pomoćnike u ministarstvima koji će raditi na usmjeravanju razvojnih projekata u region Sandžaka. Naš uticaj i snaga u koaliciji zavisiće direktno od broja glasova koje mi donesemo i zato pozivam građane da nam daju maksimalnu podršku. Imamo historijsku šansu da dobijemo Klinički centar u Novom Pazaru, da se završi auto-put preko Pešteri ali i da se odrade brojni projekti u gradovima Sandžaka, koji su obećani ako naša lista dobije masovnu podršku u Sandžaku. Glas za našu listu je glas za ove projekte. SDP će nastaviti da insistira na infrastrukturnom razvoju sandžačkih opština, boljem putnom uvezivanju Sandžaka sa drugim djelovima države, na ravnomjernoj zastupljenosti Bošnjaka u svim državnim institucijama ali i na evropskom putu naše zemlje”, rekao je za AA kandidat za narodnog poslanika SDP Muamer Bačevac.

U osnovi političkog programa liste “Muftijin amanet, Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić” su mir i stabilnost, rad na pospješivanju prava manjinskih naroda i realizacija infrastrukturnih projekata u regiji Sandžak, koju u toj stranci vide kao “euroregiju koja ne urušava suverenitet i integritet Srbije i Crne Gore”.

“Mir i stabilnost cijelog balkanskog prostora je osnovno polazište našeg političkog djelovanja i u tom pogledu ćemo se zalagati za otklanjanje svih prepreka prema članstvu Republike Srbije u EU, kao i svih ostalih balkanskih država. To će takođe otvoriti mogućnost osnivanja euroregije Sandžak, ne urušavajući suverenitet i integritet država Republike Srbije i Crne Gore. Želimo da kroz bolju implementaciju postojećih zakonskih rješenja, kao i kroz reciprocitet u zapošljavanju u republičkim i lokalnim ustanovama i institucijama poboljšamo ostvarivanje prava manjinskih naroda, naročito Bošnjaka. Jedan od ciljeva naše politike je dovođenje investitora u Sandžak, a tome mora prethoditi i bolja infrastruktura. Neki od ključnih projekata ka tom cilju su auto-put kroz Sandžak, gasifikacija sandžačkih gradova što je već u fazi realizacije, a potom i izgradnja savremene željezničke pruge, izrada projektne dokumentacije za aerodrom u Sandžaku, te Klinički centar u Novom Pazaru”, izjavio je za AA generalni sekretar SPP Edin Đerlek.

U SDA Sandžaka rešenje za sva otvorena pitanja vide u pristupu svih država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO).

“Tu vidimo sigurnost za biološki i politički opstanak našeg naroda na ovim prostorima”, kaže kandidat za narodnog poslanika liste “Stranka demokratske akcije Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin” Enis Imamović, dodavši:

“SDA Sandžaka, tradicionalno izlazi samostalno na izbore. Bošnjaci su politički zreo narod koji odbija da glasa po principu izbora “manjeg zla”. Naš program je podjeljen u pet oblasti, reforma političkog sistema, regionalna saradnja, privreda, lokalna i regionalna samouprava i sigurnost. Tih pet oblasti između ostalog sadrže sve naše ključne političke ciljeve za koje se na svim nivoima vlasti zalažemo više od tri decenije”.

– Slične ideje i politika stranaka iz Sandžaka, ali bez jedinstvenog nastupa na izborima –

Politolog iz Novog Pazara Andrijana Maksimović ocjenila je za AA da su modeli izbornog nastupa bošnjačkih partija davno utvrđeni putevi a da se i uoči predstojećih izbora u Srbiji pokazalo da se nije željelo stvaranje nekih drugih modela i da su birači “naviknuti” da ne treba da očekuju iznenađenja.

“Modeli izbornog nastupa bošnjačkih partija su najočitiji pokazatelj širine i intenziteta borbe ovih partija za svoj nacionalni korpus. Činjenica da se vrlo često govori o jedinstvu bošnjačkih partija i jedinstvenom nastupu na izborima, a da u praktičnom smislu od toga ne bude ništa, govori nam o nepomirljivim interesnim suprotnostima ovih stranaka, ali negdje i o potrebi da tu želju za jedinstvenim nastupom i borbom izlože javnosti, kako bi od sebe odgurnuli taj teret da nije do njih, ako do jedinstva ne dođe a unaprijed se zna da neće doći. I u ovom elementu su partije identične. Svaka bi da se pokaže pred građanima da otvara svoju kapiju, ali ubrzo tu “loptu” izbacuje van granica svoje kapije. Ukoliko posmatramo programe, vidjećemo da je riječ o gotovo istim idejama, što nam dovoljno govori o nepostojanju istinske izborne ponude, ali i o istrošenosti ovih ideja i politika”, smatra Maksimović.

– SDP podržala Vučića u kandidaturi za predsjednika, SDA i SPP još uvijek nisu odlučile –

Istog dana kada vanredni parlamentarni, u Srbiji će se održati i redovni izbori za šefa države. U trci za predsjednika je osam kandidata. Od stranaka iz Sandžaka, učesnica parlamentarnih izbora jedina je SDP odlučno podržala nekog od kandidata za predsjednika države, ostale stranke odluku o podršci jednom od kandidata još uvijek nisu donjele.

SDP koja je u koaliciji sa SNS na parlamentarnim izborima, podržava aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u trci za novi petogodišnji mandat.

“Ubeđen sam da je naša koalicija odlično vodila državu kroz sve ove izazove i da smo našim građanima obezbedili pre svega mir i stabilnost ali i jako dobar nivo razvoja države. Bio bih neiskren ako ne bih rekao da je najdominantnija figura u našoj koaliciji svakako aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zbog toga ima bezrezervnu podršku naše stranke na predstojećim predsedničkim izborima”, rekao je kandidat za narodnog poslanika Muamer Bačevac.

Iz SPP Usamea Zukorlića navode da će odluku u podršci nekom od predsedničkih kandidata doneti na sednici Glavnog odbora stranke, koja je zakazana za narednu nedelju.

SDA Sandžaka zvanično još uvek nije uputila poziv svom članstvu i simpatizerima da glasaju za nekog od osam kandidata ali imaju zahteve koje kandidat koji želi podršku SDA Sandžaka u trci za predsednika Srbije mora ispuniti.

“Podržaćemo onog demokratskog kandidata koji se izjasni pozitivno o ključnim pitanjima za Sandžak i Bošnjake, te koji bude dao garancije i rokove do kada će bošnjačkom narodu i svim građanima Sandžaka ta ključna pitanja biti rešena”, naveo je Imamović.

Parlamentarni izbori u Srbiji biće trinaesti, što redovni što vanredni, od uvođenja višestranačkog sistema pre 32 godine, i deveti od demokratskih promena 2000. godine.

Od februara 2020. godine strankama nacionalnih manjina koje učestvuju na parlamentarnim izborima više nije potrebno da osvoje 3 posto glasova kako bi im bili dodeljeni mandati. Od februara ove godine strankama nacionalnih manjina više nije potrebno ni da prikupe 10.000, već 5.000 potpisa kako bi im Republička izborna komisija proglasila listu za učešće na parlamentarnim izborima.

Povezani članci

Back to top button