U Fokusu

Strahujete od virusa na mobitelu? Evo što trebate izbjegavati po svaku cijenu

Internet jeposljednjih danaprepun savjeta kako očistiti mobitel, tablet laptop ili računar, no nisu sve metode jednako pouzdane. Business Insider predlaže ove metode čišćenja bez straha da ćete oštetiti zaslon ili unutarnje komponente uređaja:

Kao prvo, izbjegavajte upotrebu aerosolnih sprejeva i izbjeljivača, a sredstvo za čišćenje ne prskajte izravno na pametni telefon. Umjesto toga, koristite maramice za dezinficiranje ili glatkom krpicom namočenom u kombinaciju izopropilnog alkohola i destilirane vode.

Korištenje sredstava za čišćenje na zaslonima pametnih telefona uglavnom se ne preporučuje jer mogu skinuti zaštitni sloj koji sprečava razmazivanje otisaka prstiju razmazuju po površini, a vlagu skuplja u kapljice.

Apple je ovih dana ažurirao svoju stranicu za podršku i kupcima svojih proizvoda sugerirao da njihove proizvode mogu očistiti maramicama sa 70-postotnim izopropilnim alkoholom i dezinfekcijskim maramicama.

Upotrebu mekih, lagano navlaženih tkanina od mikrovlakana tkanina preporučuju ama baš svi.

U svakom slučaju valja izbjegavati dezinfekcijske sprejeve i sredstva za čišćenje opće namjene. I što god radili, ne uranjajte uređaje u nikakve tekućine i dobro ih osušite kako se u otvorima na bi nakupila vlaga, posebno u otvorima za punjenje uređaja.

Ko je u prilici, bakterije na telefonu može ubiti ultraljubičastim zrakama iz pročišćivača zraka s UV lampom. UV svjetlo navodno ubija 99,99% mikroba i tjera bakterije. No, koliko je poznato, efikasnost takvih uređaja nije testirana na ovaj soj koronavirusa pa ne možete znati.

Vodootporni telefoni nisu napravljeni da bi se kupali s njima nego da manje strahujete od posljedica ako vam padnu u vodu.

Sredstva za čišćenje možete pak koristiti za čišćenje zaštitnih futrola, ovisno o materijalu. Dapače, to činite što češće jer su futrole skladište bakterija. Pritom nikada ne zanemarujte osobnu higijenu i što češće perite i dezinficirajte svoje ruke.

Čišćenjem telefona pozabavili su se i naučnici koji pokušavaju pronaći način da zaustave širenje koronavirusa. Neki od njih tvrde da ne trebate pretjerivati s čišćenjem vaših uređaja osim ako nisu bili u kontaktu s kapljicama sline ili pljuvačke potencijalno zaražene osobe.

‘Ako svoj telefon ne dijelite naokolo, malo je vjerojatno da ga će netko kontaminirati’, tvrdi dr. Sankar Swaminathan, šef Odjela za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Utahu. ‘Trebaju vas brinuti površine koje dodiruju drugi ljudi.’

Neke internetske stranice sugeriraju da sami napravite mješavinu alkohola i vode, ali neki prešućuju da je pritom ključno postići pravu koncentraciju. Pogrešnom smjesom možete oštetiti telefon. Puno je sigurnije zaslone mobitela čistiti dezinfekcijske maramice koje sadrže 70% izopropilnog alkohola, piše Cnet.

Mrlje od masnih prstiju na zaslonu najbolje ćete očistiti krpicom od mikrofibre. Ako je zaslon potpuno prljav, krpicu navlažite destiliranom vodom. U svakom slučaju izbjegavajte tekućinom prskati po ekranu. Ova metoda može se koristiti i na stražnjoj i bočnoj strani vašeg telefona.

Stvari koje nikad ne biste trebali koristiti za čišćenje telefona

Sredstva za čišćenje prozora dobro dođu da staklene površine održavate kristalno čistima, no mogli bi uništiti zaštitni premaz protiv vode i ulju koji koriste neki noviji modeli telefona. Upotrebom grubih sredstava za čišćenje možete ubrzati guljenje tog sloja pa će telefon postati osjetljiviji na ogrebotine.

Kuhinjska sredstva za čišćenje držite što dalje od telefona. Izbjeljivači i sredstva od kojih sjaje pećnice dobre su za čišćenje okorjelih mrlja na štednjacima, ali mogu upropastiti zaštitni sloj na mobitelu.

Papirnati ručnici sjajno upijaju vladu s odrezaka i dobri su za skupljanje mrvica sa stola, ali sitnikomadiči papira mogu ogrebati površinu zaslona. Uostalom , znate kako to izgleda kad se porežete papirom.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button