Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Što učiniti kada silno želite potomstvo, ali ta želja nikako da se pretvori u stvarnost?

Što učiniti kada silno želite potomstvo, ali ta želja nikako da se pretvori u stvarnost?

Što učiniti kada silno želite potomstvo, ali ta želja nikako da se pretvori u stvarnost?

Studije su pokazale da je učestalost uzroka steriliteta kod muškaraca i žena približno jednaka. Tek kod svakog petog para problem steriliteta imaju oba partnera. Više od 15 posto parova, ili svaki šesti fertilne dobi, u Hrvatskoj suočen je s dijagnozom neplodnosti. Isti procenat parova u BiH suočen je s ovim problemom što je u skladu sa svjetskim trendovima.
Devedesete godine prošlog vijeka donijele su veliki napredak u reproduktivnoj medicini, uspješnim eksperimentima sa vantjelesnim začećem. U BiH ne postoji Zakon koji bi regulisao vantjelesnu oplodnju pa je i situacija sa sufinansiranjem iz zdravstvenih fondova, komplikovanija. Kolike i kakve su mogućnosti za vantjelesnu oplodnju u zemljama regije? Koliko je potrebno novca i ko to može priuštiti?

Za Kontekst govore prof. Ümit Göktolga, direktor poliklinike Bahcceci, Ivana Madžo Skoko, bivša pacijentica danas majka i dr. Mihaajlo Strelec, potpredsjednik Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju

Emsiju vodi Marina Riđić

Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com