Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Stanovnici Gaze ne očajavaju i ne tuguju: Ovako se omladina u Gazi priprema za borbu

Stanovnici Gaze ne očajavaju i ne tuguju: Ovako se omladina u Gazi priprema za borbu

Ciljana grupa ovih kampova mladi u dobi između 15 i 21 godinu [Al Jazeera]

Brigade mučenika Izz al-Din al-Qassama pokrenule otvaranje kampa ‘Pioniri oslobođenja’ u svim područjima Gaze.
 

Stanovnici Gaze ne očajavaju i ne tuguju. I dalje su spremni ponuditi još više  šehida. Upravo to simboliziraju kampovi za obuku “pionira oslobođenja”.

Porodice su ustrajne u želji da svoju djecu pripreme kako bi se jednoga dana pridružila redovima otpora, suprotstavila brutalnosti okupacije i oslobodila svoje svetinje.

Fayez al-Naji (17) izgleda veoma uzbuđeno prvog dana otvaranja kampa “Pioniri oslobođenja”, kojeg su pokrenule brigade mučenika Izz al-Din al-Qassama, pripadnici vojnog krila Islamskog pokreta otpora (Hamas), u svim područjima Pojasa Gaze, i trajat će dvije sedmice.

Dok mladić Al-Naji stoji u grupi za jutarnje pripreme zajedno sa svojim drugovima, trener u vojnoj uniformi daje instrukcije za izvođenje seta vježbi, što mladići dočekuju sa velikim entuzijazmom, bez obzira na njihovu zahtjevnost.

Al-Naji za Al Jazeeru kaže da je njegov motiv za upis u ovaj kamp bila jaka želja da se jednog dana priključi redovima otpora, kako bi učestvovao u oslobađanju Palestine i džamije Al-Aksa od izraelske okupacije, javlja reporter Al Jazeere Ahmad Abdel ‘Al. 

Dodaje da ono sa čime se palestinski narod suočava od ugnjetavanja i opsade, te problemi zatvorenika u izraelskim zatvorima, kao i pokušaji judeizacije, predstavljaju glavne razloge koji su ga potakli na priključivanje redovima otpora.

Brigade mučenika Izz al-Din al-Qassama nedavno su najavile otvaranje vojnih kampova za “pionire oslobođenja” u Pojasu Gaze.

Sjeme oslobođenja

Predstavnici brigada Izz al-Din al-Qassam kažu kako su ciljana grupa ovih kampova mladi u dobi između 15 i 21 godinu, te da ovaj projekat predstavlja sjeme novog otpora u budućnosti.

Prije samog otvaranja kampova formirali su mjesta za upis zainteresiranih širom Pojasa Gaze zbog velikog interesovanja mladih.

S druge strane, Abu Mohammed, trener u vojnom kampu “Pioniri oslobođenja”, kaže da je interesovanje za upis bilo veliko, te su pojedine porodice insistirale na tome da se njihova djeca upišu u kamp, što je bio razlog za produživanje roka upisa i uključivanja većeg broja djece.

Opširnije na Al Jazeeri:

Mladi u Gazi se pripremaju za borbu

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top