Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Šta treba da znate o zimskoj njezi biljaka

Šta treba da znate o zimskoj njezi biljaka

Malo vode, nimalo prihrane i stalna temperatura – to su, ukratko, najvažniji savjeti za zimsku njegu sobnih biljaka.

Najveći problem tokom zime je obezbjediti prirodno svjetlo biljkama, jer im to u zatvorenom prostoru najviše nedostaje. To znači da treba pronaći idealno mjesto za svaku biljku i ne mjenjati ga do proljeća. Međutim, i kada se pronađe nepovoljno mjesto za prezimljavanje, kao što je mračan kutak u sobi sa centralnim grijanjem, biljke nije dobro prenijeti u zastakljenu hladnu terasu, jer će doživjeti šok. Temperatura sobnih biljaka treba da bude od 15 do 20 stepeni i prostor ne smije da se nalazi na putu. Saksije, dakle, uvijek treba staviti bliže prozoru, ali ne pored radijatora.

Tokom zime biljke se ne prihranjuju, osim onih koje cvjetaju…. Suhe listove treba redovno uklanjati, ali ne i da se biljke presađuju, jer miruju i bolje je sačekati proljeće. Većina biljaka se zaliva tek toliko da zemlja ne bude suha. Većini sobnih biljaka prija vlažan vazduh i to se postiže kamenčićima poredanim u tanjir i zalivenim vodom. Redovno orošavanje prijaće drvetu života, benjaminu i paprati, ali ne biljkama koje imaju somotske listove.

Kaktusi traže najviše svjetlosti, ali ne i toplu prostoriju. Da bi na proljeće procvjetali, zimi moraju da provedu na hladnijem mjestu, bez mraza. Ne smiju da se zalivaju. Idealan prostor je zastakljena terasa.

Orhideje i afričke ljubičice obavezno treba postaviti na prozorsku dasku, a zaliva se kompletnim potapanjem saksije u vodu kada supstrat posvjetli. Kada precvjeta, drška se orezuje u trećem zglobu, a prihranjuju se jednom mjesečno.

Anturijum je osjetljiv na nagle temperaturne promjene i treba ga uvijek držati u sobi. Zaliva se jednom sedmično  stajaćom vodom i tom prilikom se brišu i listovi vlažnom krpicom.

Fikusi i slične biljke poput spatifiluma traže dosta svjetlosti, a kada su nezadovoljni opada im lišće. Smeta im premeštanje. Zalivaju se rijetko, a orošavaju svakodnevno.

Difenbahija  voli svjetlost, ali ne i direktno sunce, zaliva se jednom sedmično i krpicom se redovno brišu listovi.

http://www.novosti.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top