Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Šta su otkrila istraživanja Rijaseta u vezi “spornih” namaskih vremena i pojave mlađaka?

Šta su otkrila istraživanja Rijaseta u vezi “spornih” namaskih vremena i pojave mlađaka?

Na inicijativu reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, a na osnovu zaključka Vijeća muftija, praćeni su izlazak i zalazak Sunca i stanje mlađaka na određenim lokacijama.

 

Zaključci su doneseni na četvrtoj redovnoj sjednici, održanoj u Sarajevu 15. oktobra 2015. godine, na osnovu koji je Komisija Rijaseta, u organizaciji Uprave za vjerske poslove, imala zadatak da za pripremu Takvima za 2017. godinu na određenim lokacijama: Vlašiću (1749 m. nadmorska visina), Bjelašnici (2063 m. nadmorska visina), Pešter – Duga Poljana, Čukara (1225 m. nadmorska visina), vizuelno ustanovi i utvrdi činjenično stanje i dokumentuje pitanje zalaska Sunca (iftar), jacijskog vremena (tzv. travnička jacija) i pojave zore (sehur) u ljetnom periodu.

“Želja nam je da našoj vjerničkoj a i široj javnosti predstavimo galeriju fotografija koje će biti sastavni dio izvještaja koji se priprema za Rijaset i Vijeće muftija, a nadamo se da će naučni rad po ovom pitanju biti predstavljen kroz ovogodišnji TAKVIM” – navodi se u izvještaju Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ na portalu Islamske zajednice.

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top