Sportske novosti

Šta se zaista dogodilo “u Brazilu”

Današnja priča o Brazilu ne počinje početkom kvalifikacija za SP nego, teško je povjerovati dok se tekst ne pročita do kraja,  od nesretnih poplava koje su zadesile ovaj narod. Onog trena kada su Bosnu i Hercegovinu zadesile poplave stvar je izmakla kontroli onima koji BiH nedoživljavaju kao svoju domovinu i kojima je jedinstvo u BiH najveći neprijatelj. Desile su se po njima strašne stvari. Hrvati su počeli pomagati Bošnjake, Bošnjaci Srbe, Srbi Hrvate. Ljude je nesreća ujedinila. Pjesme su nastajale preko noći o jedinstvu i uzajamnoj pomoći.

Možda ovo i nebi predstavljalo problem da nije izborna godina i da ne slijedi svjetsko prvenstvo u fudbalu uoči koga se po prvi puta u Banja Luci moglo čuti: Navijam za reprezentaciju BiH pošto se nije kvalifikovala Srbija, za BiH pa znate li Vi odakle je Asmir Begović iz Trebinja. S druge strane na Hrvatskoj estradi se čak pojavljuje navijačka pjesma o prijateljskim reprezentacijama Hrvatske i BiH. Ovo je bio alarm da politika uplete svoje ruke. Za cilj se uzima rušenje reprezentacije BiH putem kontroliranih medija kad god završi sa Brazilom.

Posao im je otežala sama reprezentacija koja iako se nije kvalifikovala među 16 najboljih je ostvarila historiski uspjeh ravnopravnom borbom sa nogometnom velesilom kakva je Argentinom, sa pobjedama protiv Nigerije i Irana uz korekciju sudiskih grešaka. Ustvari naš san je već bio ispunjen, došli smo na smotru najjačih, intonirali himnu BiH na Marakani koju sluša svijet, planeta i željeli smo samo da pokažemo da nismo slučano tamo.

Napravili smo i više od toga prestigavši fudbalske gigante kakva je Španija i Engleska. Ali sve to nije ništa za mašineriju mržnje i laži koja sada stupa na snagu. Izmišljaju se raznorazne priče, traže se krivci, oni koji su predstavljali jedinu svijetlu stvar u bosanskohercegovačkoj stvarnosti sada se prikazuju kao izdajnici,  odjednom niotkud se priča ko bi mogao zamijeniti Papeta, pale se BH zastave, Bošnjaci koji su u meču Hrvatske sa Brazilom navijali za susjede sada navijaju za Meksiko.

U Hrvatskim političkim krugovima sada se javno “nabija na nas” pomoć koju su slali za vrijeme poplava da bi na koncu HRT onemogućio gledanje utakmice BiH : Iran. Naivni građani pod uticajem jedne mašinerije zla i mržnje još “dolijevaju ulje na vatru”. Ponovo smo u taborima i na suprotnim stranama. Jedni navijaju za Rusiju pa će sada za Grčku, drugi imaju Alžir a treći će još dugo govoriti o uspjesima hajdukovih nogometaša.

 

Autor: Ekrem Čelebić, dipl.ing.

 

Akos.bA

 

Povezani članci

Back to top button