U FokusuVijesti iz zemlje

Šta kažu stručnjaci: Mogu li slušalice prenijeti koronavirus?

COVID-19 kod ljudi izaziva povećanu zabrinutost, ali I svijest o potrebi da itekako obraćaju pažnju na higijenu, kao i na dezinfekciju.

Izvor:hayat.ba

Sve ovo odnosi se i na slušalice za uši koje koristi velika većina, pogotovo mlađe populacije.

Kada je riječ o slušalicama, važno je napomenuti da ih nikako ne treba dijeliti sa drugima, naročio ne one koje se stavljaju u uši, budući da se tako bakterije direktno mogu prenijeti iz jednog uha u drugo. Isto važi i za dodirivanje tuđih slušalica prstima.

Naučna studija, objavljena u stručnom časopisu “Journal of Health and Allied Sciences”, pokazala je da česta upotreba slušalica “značajno povećava količinu bakterija u ušima”.

Čak i ako slušalice ne dijelite sa drugima, veoma je važno da ih redovno čistite i da prljave slušalice ne stavljate ponovo u uši.

U vrijeme epidemije koronavirusa, obavezno slušalice stavljajte čistim rukama. Slušalice možete prebrisati i vlažnim antibakterijskim maramicama.

  • Slušalice svakako prenose bakterije, ali ih mi i tako ne dodirujemo često rukama kada ih jednom stavimo u ili na uši. Zato je najvažnije da ih stavljate čistim rukama. Ako imate kutijicu ili futrolu za njih, koristite ih uvijek – savjetuje doktorica Lisa Lisa Ackerley u izjavi za britanski The Sun.

Doktorica Claudia Pastides, za Yahoo News, kaže da trenutno nema dokaza da koronavirus može da dospije u organizam kroz uši, odnosno da je malo vjerovatno da bi slušalice, na kojima bi se virus zatekao, mogle prenijeti infekciju na korisnika.

Iako je to olakšavajuće saznanje, doktorica Pastides dodaje:

  • Veoma je važno da bilo šta što dodirujete prstima redovno čistite, kao i da redovno perete ruke u periodu od najmanje 20 sekundi, ali i da čak i kada su vam slušalice u ušima, ne dodirujete lice neopranim rukama kako biste na svaki način umanjili rizik da se zarazite koronavirusom – poručuje Pastides.
akos.ba

Povezani članci

Back to top button