Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Šta je to zubni kamenac i kako se boriti protiv njega?

Šta je to zubni kamenac i kako se boriti protiv njega?

Koliko ste puta čuli da je skidanje kamenca jako važno?

Čak i kada je vaša oralna higijena besprijekorna, u vašim ustima postoje bakterije. One, zajedno sa proteinima i šećerima iz hrane koju jedemo, na površini zuba formiraju jedan tanak film, koji se zove zubni plak.
Bakterije koje se nalaze u plaku mogu biti štetne za zube: svaki put kada jedete one luče kiseline koje oštećuju gleđ, pa tako i nastaje karijes. Ove kiseline mogu takođe izazvati upalu i oštećenje desni. Ali ukoliko redovno ukljanjate zubni plak detaljnjim čišćenjem svih površina svih zuba možete sprečiti ovakva oštećenja!

Još veći problem nastaje ako dozvolite, da plak duže stoji. Tada se minerali iz pljuvačke talože preko njega, i on očvršćuje. Tako se formira zubni kamenac, koji je tako čvrst, da ga četkicom ne možemo ukloniti sa zuba.

Kamenac koji se formira ispod nivoa desni može biti naročito opasan. To je zato što bakterije koje se u njemu nalaze mogu da iritiraju i oštećuju desni.
Ukoliko se ne liječi, ova bolest može imati ozbiljne posljedice. Naime, bakterije se ne zadržavaju samo u desnima i kamencu, već počinju da razaraju i kost oko zuba. Tako se formira parodontalni džep. Dok god ne liječimo nastalo stanje bakterije se još više razmnožavaju, rastapaju sve više kosti oko zuba, on počinje da se klati, i na kraju, ispada. Zato je jako bitno spriječavanje njegovog nastanka ili hitno skidanje kamenca ukoliko je već došlo do njegovog formiranja.

Pored svega ovoga, istraživanja pokazuju da ova vrsta bakterija može biti izuzetno opasna i za ostale dijelove našeg tijela, naročito za srce.
Kako sačuvati svoje zube od kamenca?

• Redovno i pravilno četkajte zube.

• Izaberite pastu koja sadrži fluoride.
• Koristite konac za zube!
• Vodite računa o tome šta jedete.

Ukoliko se zubni kamenac ipak formira, morate znati da ga samo stomatolog može ukloniti. Obavezno odlazite na redovne kontrole kod svog stomatologa (a to je na svakih 6 mjeseci), kako bi sve naslage mogle blagovremeno da budu uklonjene i kako bi se spriječile moguće komplikacije. Skidanje kamenca ne boli, pa možete bez ikakvog straha krenuti do stomatološke ordinacije.

Posjetite polikliniku Sanasa:

Grbavička br. 74, Sarajevo

Tel: +387 33 661 840 +387 33 661 841

Email: [email protected]

Dr. Mustafe Pintola br. 31, Sarajevo

Tel: +387 33 763 763

Email: [email protected]

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top