Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Šta je Meša donio novo u reprezentaciju BiH?

Šta je Meša donio novo u reprezentaciju BiH?

Ono što je Mehmed Baždarević donio novo u nogometnu selekciju BiH odnosu na njegovog prethodnika Safeta Sušića jeste strast!

 A situacija iz drugog dijela utakmice kada je Bešić napravio prekršaj, a Dragović mu psovao na našem jeziku, pokazala je zapravo zajedništvo.

Svi oni, koji su gledali utakmicu protiv Austrije mogli su vidjeti kako Mehmed Baždarević pored aut-linije urla na sudije, nezadovoljan njihovim odlukama, a sve vrijeme je dozivao igrače objašnjavajući im šta trebaju raditi. Meša je i kao igrač bio daleko strastveniji od Papeta, što ga je koštalo i nastupa na Svjetskom prvenstvu, s obzirom na to da je pljunuo norveškog sudiju na Koševu, nezadovoljan njegovom odlukom, pa ga je UEFA suspendovala.

Kada imaš selektora koji gotovo svih 90 minuta provede uz liniju i koji se ne libi probati neke nove taktičke varijante, a pri tome da ne pati rezultat, onda je jasno kako se i igrači na terenu bore do posljednjeg daha. Situacija iz drugog dijela kada je Bešić napravio prekršaj, a Dragović mu psovao na našem jeziku, pokazala je zapravo zajedništvo, piše Goal.com.

Iako scena nije bila nimalčo lijepa, Džeko je prišao naturalizovanom Austrijancu i očitao mu bukvicu, a za njim su krenuli i ostali igrači. Svi su dobili kartone, ali jasno je koliko se atmosfera u ekipi popravila, nakon nekoliko posrtaja u kvalifikacijama za Euro, te činjenice da naša selekcija, osim Andore, nije nikoga dobila u zvaničnoj utakmici već duže vremena.

“Pokazali smo snagu, karakter i zajedništvo i na terenu i na tribinama. Mislim sa smo na dobrom putu… Hvala vam na velikoj podršci, vi ste naša snaga!”, napisao je Džeko odmah nakon utakmice.

Uz sve to, Meša je donio i nekoliko novih ideja u tim. Protiv Andore na teren je poslao ekipu sa dva napadača i dva prodorna igrača na krilima, dok je protiv Austrije na teren izveo sličan tip igrača na krilnim pozicijama, ali sa pojačanom vezom, gdje su bila trojica igrača i jedan špic.

Nije to u prvom dijelu izgledalo toliko dobro, ali činjenica je da nismo ni igrali sa najboljom postavom protiv Austije, a opet nismo poraženi od ekipe, koja je igrala na domaćem terenu i koja jako dobro stoji u kvalifikacijama za odlazak u Francusku.

Austria vs Bosnia and Herzegowina

Iako prvi dio utakmice nije bio briljantan, činjenica je da su Austrijanci jedini gol postigli nakon naše greške, a u drugom poluvermenu smo, nakon Mešinog izlaganja u svlačionici, zaigrali kao preporođeni. Stigli smo i do poravnanja, a mogli smo i do pobjede, da je Džekin udarac bio samo nekoliko centimetara precizniji.

Uz sve, dobili smo na širini u igračkom kadru, jer se Meša trudi da u život vrati neke od naših igrača, koji su na marginama u svojim klubovima. Tako je nakon utakmice protiv Austrije postalo jasno kako na Hajrovića itekako može računati. Pokušao je i sa Ibiševićem, kojem treba ipak malo više vremena, a uspio je sa Bešićem, koji je izgubio mjesto u Evertonu.

Veznjak Werdera dao je gol, a imao je i nekoliko dobrih akcija i jedina zamjerka mu je što je bio sebičan u nekim situacijama, što je pak razumljivo jer nije dugo igrao.

Dobili smo i na karakteru, a meč u Beču je pokazao da nema nezamjenjivih, bez obzira na ime i prezime. Meša se nije ustručavao napraviti neke taktičke rokade kako bismo na terenu izgledali bolje, a u tome je i uspio, pa je jasno da igra Muhameda Bešića mora biti bolja prema naprijed, što je on protiv Austrijanaca i sproveo u djelo.

Iako smo to već ranije pomenuli, Meša je igrače naše selekcije posložio na mjesta na kojima oni inače igraju u svojim klubovima. Tako Zukanović, koji je bio posvađan sa Sušićem (dijelom i svojom krivicom), više nije stoper, nego lijevi bočni. Vršajević nije više desni bočni, već ofanzivni veznjak, Lulić nije lijevi bočni, već ofanzivni i tako redom… što se odmah osjeti na terenu.

Uz sve to, Meša je pozvao nekolicinu novih igrača, koji bi našoj ekipi mogli dati neku novu dimenziju, a sve to u svega nekoliko dana priprema i dvije utakmice. Za očekivati je da budućnost bude mnogo bolja i svijetlija, iako su šanse za plasman na Euro zaista loše.

Naša selekcija, naime, gotovo sigurno ne može biti druga, ali mora se boriti za treće mjesto koje vodi u baraž. U tome nam je pomogla Belgija, koja je savladala Izrael u gostima i tako nas ostavila u igri za baraž, s obzirom na to da je Vels gotovo nedostižan.

 

bosnjaci.agency

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top