Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Srebrenica: Održana svečanost povodom sunećenja djece u Podrinju

Srebrenica: Održana svečanost povodom sunećenja djece u Podrinju

U Kulturnom centru u Srebrenici danas je održana centralna svečanost povodom sunećenja djece u Podrinju, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru akcije osunećeno je 93 djece, a danas je kulturnim programom izražena zahvalnost organizatorima ove akcije. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj građana, od kojih je najviše bilo roditelja i rodbine dječaka koji su osunećeni.

Predsednik Udruženja “Izmiril Bosnaklar Dernegel” (Bošnjaci Izmira) Hamza Yavuz je izrazio zadovoljstvo što je akcija uspješno sprovedena.

“Ovaj projekat je imao za cilj da se porodicama koje žive u Srebrenici i okolini, a slabijeg su materijalnog stanja omogući sunećenje djece i ujedno proširimo bratstvo i prijateljstvo. Kroz projekat se jačaju i produbljuju naše prijateljske veze. Moj se djed prije 90 godina preselio u Tursku sa ovih prostora, ali mi idalje živimo ovdje i pokušavamo da doprinesemo”, izjavio je Hamza Yavuz.

Predsjednik Udruženja “Bošnjaci Izmira” je rekao da je Srebrenica od izuzetnog značaja za sve Bošnjake koji žive u Turskoj.

“Mi implementiramo dosta projekata u svim državama širom Balkana. Naši projekti imaju posebnu važnost kada je u pitanju Srebrenica. Znamo da na ovom području ima dosta porodica koji su slabijeg materijalnog stanja i važno je da pomažemo što više”, dodao je Hamza Yavuz.

Udruženje “Žene Balkana” je aktivno sudjelovalo na realizaciji projekta.

“Danas ćemo privesti kraju ovu aktivnost i ja sam veoma zadovoljna. Svaki dobro realizovan projekat je podsticaj za nove projekte i nove aktivnosti. Tu smo da pomognemo, koliko god je to u našoj moći. Zahvaljujemo se svima koji su dali doprinos da akcija bude uspješno realizovana”, rekla je predsjednica Udruženja Hayriye Kosova.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Lokalni partner je bilo Udruženje “Prosvjetitelj” koje već dugi niz godina radi na sunećenju djece u Podrinju.

“Nastavićemo i u budućnosti da realizujemo ovakve projekte i da to bude u kontinuitetu i da svake godine minimalno bude osunećeno pedesetoro djece”, objasnio je Nerzudin Hajdarević.

Najviše koristi od ove akcije su imale porodice osunećenih dječaka, koje su slabijeg materijalnog stanja i ne bi bili drugačije u mogućnosti da izvrše ovaj vjerski obred.

“Mnogo nam znači ovo, ne radimo nigdje. Veoma sam zahvalna svima koji su nam ovo omogućili, inače bi morala platiti, a kako nisam osigurana, nemam odakle, tako da je ova akcija za svaku pohvalu”, iskrena je Mediha Avdić, majka jednog dječaka.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top