Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Srebrenica: Obilježeno 26 godina od masakra na igralištima u kojima je ubijeno 74 Bošnjaka

Srebrenica: Obilježeno 26 godina od masakra na igralištima u kojima je ubijeno 74 Bošnjaka

U Srebrenici je obilježena 26. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993. godine, od četiri granate ispaljene s položaja srpske vojske ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka, koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole, javlja Anadolu Agency.

Ukupan broj žrtava tog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina preminula na putu do bolnice i u bolnici.

Mersudinu Mešiću su 12. aprila 1993. godine ubijeni otac, majka i brat.

“Teško je doći ovdje, na mjesto gdje su moji otac, majka i brat ubijeni. Svi zajedno smo bili tu i najednom je nastala buka, granate. Oni su ubijeni, ja sam ranjen, tada sam imao devet godina. Brat je bio mlađi od mene. Preživo sam ono najgore, ali eto, dragi Allah je dao da sam živ i da se i dalje borim”, rekao je Mešić.

Fikret Ibrahimović je na igralištu izgubio kćerku Fikretu, a u julu 1995. godine i dva sina.

“Moja kćerka, koja je imala tada 18 godina, bila je sva izmasakrirana od gelera. Tog dana moja kćerka se zadesila na poligonu, kao i sva omladina, željna smijeha i druženja, okupili su se na tom mjestu da na trenutak zaborave strah i neizvjesnost, ali agresor im ni tu nije dao mira. Bila je tu sa drugaricom koja je teško ranjena. Od četvero djece, troje mi je ubijeno u ratu”, kazao je Ibrahimović.

Hasan Hasanović je bio prisutan na igralištima kada su pale granate.

“Bio sam ovdje sa svojim vršnjacima, došli smo da igramo fudbal. Srebrenica je bila pod stalnim granatiranjem, i kada smo čuli da će Morion (francuski general, zapovjednik UN snaga) doći u Srebrenicu svima nam je bilo drago, jer smo vjerovali da neće biti granatiranja kad je on tu. Granate su pale, ja sam bio bez svijesti. Kada sam se probudio, vidio sam tijela oko sebe, dječaka. Raskomadana tijela. Poslije 26 godina niko nije odgovarao za ovaj zločin, što je porazno. Uspjeli smo postaviti spomen-ploču”, rekao je Hasanović.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica, kaže da je 12. april upisan krvavim slovima u historiju Srebrenice.

“Danas smo ovdje da se sjetimo naših sugrađana koji su ubijeni na ovim igralištima. Sa položaja srpske vojske ispaljene su četiri granate i na licu mjesta ubile 74 osobe, a ranile preko stotinu Bošnjaka. Ukupan broj žrtava se povećao na 105, jer su mnogi umrli od posljedica teškog ranjavanja. 12. april 1993. godine je krvavim slovima upisan u historiju Srebrenice. Ono što je za Sarajevo pijaca Markale, za Tuzlu Kapija, to su za Srebrenicu ova školska igrališta i masakr na njima, ako izuzmemo juli 1995. godine. Za masakr na igralištima do sada niko nije odgovarao iako je prošlo 26. godina. Čak nije pokrenut ni postupak. Naša obaveza je da se borimo za pravdu, da počinioci budu kažnjeni i da čuvamo sjećanje na ubijene 12. aprila 1993. godine”, rekao je Fejzić.

Obilježavanju ove godišnjice u Srebrenici prisustvovali su preživjeli članovi porodica ubijenih, vjerski zvaničnici, predstavnici udruženja i politički predstavnici, predstavnici Vlade TK te članovi kabineta u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

S mjesta zločina, preživjele žrtve su danas, kao i prethodnih godina, poručile da ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen te da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora da istraži zločin da bi počinioci bili kažnjeni, jer za zločin do sada niko nije odgovarao, niti je pokrenut postupak.

Prisutni su zajedno na ogradu igrališta stavili po jedan cvijet u znak sjećanja na žrtve masakra na igralištima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top