Vijesti iz zemlje

Srebrenica: Obilježena 14. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 14. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari – Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine u kojem su do sada ukopane 6.575 žrtve genocida.

“Godine 2003. su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. Te godine ukopano je 989 žrtava genocida. Od tada se svake godine ukopavaju žrtve genocida, te je u 14 godina od otvaranja Memorijalnog centra bilo 17 kolektivnih dženaza. Bitno je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu, da znamo šta pomraćeni umovi mogu uraditi, i pošaljemo jasnu poruku da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi”, rekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Mersed Smajlović.

Na današnjem obilježavanju 14. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari bio je prisutan i vioski predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

“Po mom mišljenju, najstarije ljudsko pravo je pravo na dostojanstven ukop. Zbog toga je važno da imamo Memorijalni centar Potočari gdje se omogućava dostojanstven ukop žrtvama. Mnogi još nisu pronađeni. Na tome se mora raditi da sve žrtve budu pronađene i dostojanstveno ukopane”, rekao je Inzko.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković rekao je da žrtve genocida nisu i ne smiju biti zaboravljene.

“Danas smo se ovdje okupili i ovo je prilika da pošaljemo jasnu poruku iz Potočara da žrtve genocida nisu zaboravljene, ali i da pošaljemo poruku institucijama koje se bave traženjem nestalih osoba da nisu sve žrtve pronađene. Nama je obaveza da se moramo sjećati svih žrtava, kako bi tragali sa suživotom na ovom prostoru, ali ne umanjujući značaj prošlosti”, poručio je Tabaković.

Na današnji datum 2003. godine Memorijalni centar u Potočarima otvorio je tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru obavljena je 2003., kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava. U martu te godine ukopano je 600 žrtava, u julu 282 i u septembru iste godine 87 žrtava.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida iz jula 1995. godine. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button