Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Srbija u BiH izvozi više nego u Ameriku, Rusiju i Kinu zajedno

Srbija u BiH izvozi više nego u Ameriku, Rusiju i Kinu zajedno

Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi CEFTA dao je dobre rezultate za Srbiju.
Ova zemlja sa ostalim zemljama CEFTA-e obavi tri četvrtine spoljnotrgovinske razmjene, a jedan od glavnih partnera je BiH.
U proteklih 10 godina, koliko traje ovaj sporazum, trgovinska razmjena Srbije povećana je dva i po puta, a zemlje centralne Evrope drugi su trgovinski partner ove zemlje, poslije EU.
Ovo je u srijedu, kako izvještavaju Novosti, izjavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, govoreći o rezultatima decenijske primjene CEFTA sporazuma. Kako je naglasio, dobri rezultati postignuti su zahvaljujući tome što je prioritet dat ekonomiji, i što je ekonomija išla putem, a politika šumom.
– Prije 10 godina trgovinska razmjena Srbije sa zemljama CEFTA iznosila je 1,8 milijardi eura, a sada je 2,8 milijardi eura, dok je suficit bio 1,1 milijardu, a sada je 2,1 milijardu – istakao je Ljajić.

– Prošle godine izvezli smo četiri puta više robe u te zemlje nego što smo je uvezli. Više izvozimo u BiH nego što zajedno izvozimo u Ameriku, Rusiju i Kinu, i tri puta više nego u Francusku. Za veći iskorak zemlje potrebno je izvoz podići na nivo od 50 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Kako je rekao Ljajić, radiće se na zaključivanju protokola kojim će se otklanjati problemi oko zastoja na carini, jer se tako gubi ogroman novac. To podrazumijeva usklađivanje carinskih službi i zajedničke patrole.

CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini potpisale su 19. decembra 2006. godine Srbija i Unmik, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija i Moladavija. Rumunija, Bugarska i Hrvatska su po ulasku u EU istupile iz sporazuma.

– Važno je i to što CEFTA pruža priliku da male kompanije iskorače na inostrano tržište i time steknu prva iskustva za osvajanje većih tržišta – kazao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
– Bolju saradnju ometaju carinske barijere, dosta ih je ukinuto, ali je i dosta novih uvedeno.

Predsjednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski rekao je da na Balkanu ima “dosta šuma”, ali je izrazio i očekivanje od EU da se smiri nacionalistička retorika i pomogne u političkoj integraciji na Balkanu.

Indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top