Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Srbija: Bošnjaci danas proslavljaju Dan Sandžaka

Srbija: Bošnjaci danas proslavljaju Dan Sandžaka

zavnos

Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni blagdan, Dan Sandžaka. Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim blagdanom sandžačkih Bošnjaka donjelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Ovaj dan se četrnaest godina obilježava u znak sjećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog  antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Bošnjački historičari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

“Ove organe imaju samo buduće federalne jedinice, odnosno republike, što govori da je bilo predviđeno da Sandžak postane jedna od budućih jugoslovenskih republika”, kaže historičar Esad Rahić.

bošnjačko nacionalno vijeće

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka ukinuto je nakon dvije godine, 29. marta, u Novom Pazaru, u prostorijama današnjeg ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća, podjseća Rahić u razgovoru za Anadolu Agency. Tada je donjeta i, kako kaže historičar Rahić, “sramna odluka” da se teritorija Sandžaka podjeli između Srbije i Crne Gore.

  Esad Rahić

“Na taj način i posljednja nada, da teritorija Sandžaka dobije status federalne jedinice, a kasnije i autonomije, eliminisana je kao ideja i ovaj prostor je ostao bez ikakvih političkih, zakonodavnih i ostalih prerogativa i bez ikakvog prava na organizovanje kao posebna teritorijalna, politička i zakonodavna jedinica”, kaže Rahić.

Dan Sandžaka će biti obilježen nizom aktivnosti i ustaljenim manifestacijama u Novom Pazaru i ostalim opštinama Sandžaka. Tradicionalno, BNV obilježiće ovaj blagdan brojnim i različitim manifestacijama.

„Već danas u 17 časova priređujemo Svečanu akademiju, a za 18 časova zakazana je promocija knjige ‘Grad u cvatu magnolije’ autora Mehmeda Pargana iz Bosne i Hercegovine. U 19 časova priređujemo književni susret ‘SAKS 2018’, gde će se susresti književnici iz Sandžaka i regiona“, rekla je saradnica u Bošnjačkom nacionalnom vijeću zadužena za odnose s javnošću Nusreta Brunčević Hudović.

Nusreta Brunčević Hudović

Ona napominje da će BNV sa obilježavanjem Dana Sandžaka nastaviti i u srijedu za kada je zakazano otvaranje izložbe „Život i djelo Ćamila Sijarića – cio svijet živi u Sandžaku“, na kojoj će biti uručena i književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ ovogodišnjem laureatu, književniku Safetu Hadroviću Vrbičkom.

Dan Sandžaka obilježiće i novopazarski Kulturni centar, organizovanjem dvije tribine “Narodne igre i pjesme kao čuvari tradicije” i “Sandžak prije i poslije ZAVNOS-a”.

grad novi pazar

U opštinama Sandžaka se 20. novembar proslavlja kao neradni dan. Na zgradama državnih i javnih preduzeća u Sandžaku istaknute su zastave Republike Srbije i bošnjačke nacionalne zajednice.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com