Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje (Page 9)

Majke šestogodišnjaka, da li ste prebrojali zube svojim mališanima?

Piše: Dr. Amra Lutvikadić Specijalista ortodoncije Adresa: Zagrebačka 37 Kontakt telefon: 062/  550 – 000 Od  otprilike navršenih šest mjeseci života, svaka majka, svaki roditelj muku muči sa zubićima svog djeteta. Neprospavane noći, ljuljanje, pjevušenje uspavanki,  tada nisu sredstva koja bi pomogla u suzbijanju boli i neprijatnosti, koju naši mališani osjećaju, prilikom nicanja zuba. Dani

Istraživanje u Danskoj pokazalo da ne postoji nikakva veza između vakcina i autizma

Istraživanje danskog Instituta Statens Serum iz Kopenhagena, sprovedeno na više od 650.000 djece, pokazalo je da ne postoji apsolutno nikakva veza između vakcina i autizma, prenosi Anadolu Agency (AA). Najnovija studija iz Danske nije utvrdila nikakvu povezanost između vakcinacije protiv ospica, zaušnjaka i rubeole i razvoja autizma. Riječ je o veoma opsežnoj studiji sprovedenoj na 657.461 djetetu u Danskoj,

Sirovi luk – lijek za mnoge bolesti

Luk je nevjerovatna namirnica koja nam može pomoći u liječenju mnogih bolesti. Osim što ga možemo koristiti u jelima, kako bi nam poboljšao okus, luk je nabolje jesti sirov. Sirov luk sadrži sumporne spojeve i bitne vitamine koji su nam bitni za naše zdravlje. Ako kuhamo luk, bitne hranjive tvari i

Znate li koliko je surutka zdrava?

Danas kompanije, koje lansiraju mliječne proizvode, počinju i surutku sve češće da stavljaju na police i to kao zdravi napitak za sportiste i sve one koji žele snažan i otporan organizam. Koriste je za kontrolu kilograma, razvoj kostiju, jačanje mišićne mase i kao antioksidant za osnaživanje tijela u borbi protiv raznih

Čaj od peršina za temeljito čišćenje organizma

Peršun je dvogodišnja biljka tamnozelenih listova karakterističnog mirisa. Zeleni dijelovi sadrže eterično ulje, a upotrebljavaju se kao začin,  može vidjeti svugdje u svijetu. Peršun se većinom koristi kao začin za poboljšavanje okusa jela te kao dekoracija za jelo. Divlji peršun je omiljena biljojedima i mesojedima zbog iznimno velike količine masti i

Jesu li kristalni dezodoransi zdraviji od antiperspiranata?

Evo što kažu dermatolozi U rutini gotovo svake žene dezodorans je nezaobilazan proizvod, osobito tokom toplijeg dijela godine. Na tržištu su dostupne različite verzije proizvoda koji štite od znojenja te sprečavaju neugodne mirise, a najpopularniji su dezodoransi te antiperspiranti. Razlika između antiperspiranata i dezodoransa su u tome što antiperspiranti sprečavaju znojenje, dok

Đumbir kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korenju. Đumbir se koristi već hiljadam godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Ova biljka je porijeklom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoci. Đumbir je veoma popularan u kuhinji zbog

Kako se liječiti hranom?

Kako bismo na najlakši način čuvali svoje zdravlje, postoje opća pravila koja trebamo slijediti: trebamo konzumirati hranu u određeno vrijeme; ne smijemo preskakati obroke, naprimjer da ne doručkujemo; ne smijemo jesti ništa između obroka, izuzetak je neka voćka, npr.; trebamo dobro žvakati hranu; trebamo da vodimo brigu o tome da

Koliko i kada trebamo jesti i piti ?

Posljedice koje su rezultat  pretjerivanja u jelu ,, O vjernici, jedite i pijte, ali nemojte pretjerivati, jer On ne voli one koji pretjeruju. '' (El-E'raf, 31)             Doktor Ibrahim Fehim u svojoj knjizi Alidž nefseke bil-gizai (Izliječi se hranom) navodi da je jelo urođena navika koju moramo obavljati i u njoj uživati.

Top