Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje (Page 89)

Ljekovito voće: Samo 20 trešanja je 10 puta djelotvornije od aspirina!

 Naučnici sve više govore o izuzetnim učincima trešanja na zdravlje. Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Donedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, ali istraživanja su dala

Sve (ne)istine o sladoledu!

Gotov sladoled sastoji se od mlijeka u prahu, glukoznog sirupa, margarina, vještačkih boja, štetnih, “sumnjivih” tvari i sintetičkog salepa. Da bi se postigla odgovarajuća struktura, smanjila količina ledenih kristala i poboljšala čvrstoća proizvoda upotrebljavaju se stabilizatori. Prije 15 godina – mlijeko, šećer, salep… Nakon 15 godina – biljno ulje,

Darivanje krvi smanjuje rizik od srčanog udara za čak 88 posto

Istraživanja pokazuje da darivanje krvi ima višestruke pozitivne učinke i na naše zdravlje, kao što je smanjenje rizika od srčanog udara, pa čak i raka, a pozitivno utječe i na smanjenje tjelesne težine. Stručnjaci smatraju da pozitivan učinak dolazi zbog smanjivanje previsoke količine željeza u krvi. Željezo utječe na to

Studenti, imate problema sa koncentracijom? Odmah u kuhinju po ovaj začin…

Ako vam koncentracija pada, a morate biti u top formi i posvetiti se učenju (ili nekoj drugoj aktivnosti koja traži koncentraciju), znajte da vam je prirodno i brzo rješenje najvjerovatnije nadohvat ruke. Preskočite kopanje po frižideru i okrenite se dijelu kuhinje gdje čuvate začine! Naime, udisanjem mirisa ružmarina možete poboljšati

Bacite margarin i kupite maslac

Margarin se pojavio na svjetskoj sceni 1869. godine, konstruiran kao jeftina zamjena maslaca za radničku klasu. Margarin, međutim, nema ništa zajedničko sa maslacem. Otkako je ratarstva na zemlji, čovjek je upotrebljavao maslac kao prirodnu, hranjivu i zdravu namirnicu. Margarin je nešto sasvim drugo, potpuno neprirodan, nejestiv i štetan proizvod koji

Loše prehrambene navike nas čine razdražljivima?

Opće je poznato kako raspoloženje i hrana idu ruku pod ruku. Neki jedu kako bi se osjećali bolje, neki iz dosade, a neki zbog stresa uzrokovanog svakodnevnim obvezama koje sa sobom nosi moderno društvo. No, jeste li znali da način na koji jedete može uzrokovati da se osjećate lošije nego što

Prezentacija hidžame Dr Merim Omerhodžić VIDEO

Hidžama, hijama, dr Merim Omerhodžić, Bosna i Hercegovina RTV Visoko 22. februara 2013. U emisiji "U društvu sa..",ove sedmice pričamo o hidžami.- Hidžama je medicinska metoda i spada u red regulatornih metoda. Tako je nazvana jer djeluje na bazični regulatorni sistem u organizmu, koji je odgovoran za održavanje homeostaze,

Utjecaj proljeća na zdravlje

Koliko puta ste za svoju glavobolju ili umor okrivili „teško vrijeme“? To je potpuno opravdano, jer nagle promjene u temperaturi, tlaku i vlažnosti zraka opterećuju organizam. Mnoge osobe su osjetljive na djelovanje klime i teško podnose vremenske promjene. Posljedice nestabilnog vremena posebno osjećaju osobe koje pate od kroničnih bolesti srca,

Šta se sve nalazi u mlijeku?

Uz pomoć inovativnih i vrlo osjetljivih metoda ispitivanja, Španjolsko-Marokanski naučnici su ustanovili da bi moglo biti i do 20 analgetika, antibiotika i hormona rasta u samo jednoj čaši mlijeka. Dok neki naučnici kažu da ove količine nisu dovoljne da utječu na ljude, mnogi od dodataka se ipak pohranjuju u

Tačke koja zaustavljaju bebin plač

Bebe vole kada ih se dodiruje. Masaža bebe je optimalan poticaj za razvoj pokreta i osjeta, i poboljšava cjelokupni psihomotorni razvoj djeteta. No upravo stopalo je i središte živčanih refleksa na kojem se nalaze i završeci arterija, vena i živaca, a dodirom posebnih točaka na bebinom stopalu dolazi do opuštanja

Top