>
Cvijet-pletenica
Sastojci:  300ml tečnosti (može voda,mlijeko ili pola – pola) 3-4 kašike ulja 1 kašika suhog kvasca kašičica šećera kašičica soli brašna po potrebi Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Kad tijesto izraste odmah ga razviti oklagijom kao za krofne. Obavezno razviti na pek-papir posuti brašnom kako bi lakše... Read more
Čudo od čokolade
Sastojci: Biskvit: 4 jajeta  100 gr šećera  200 gr margarina  100 gr čokolade za kuhanje  4 kašike brašna  1 prašak za pecivo       Krema:  0,5 l slatke pavlake  200 gr čokolade za kuhanje  1 kašika šećera   Priprema:   Žumanca i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno... Read more
Punjeni šampinjoni
Sastojci: 250 gr. većih šampinjona 50 gr. feta sira 1 kašika prezle so,biber i suhi peršun 1 jaje parmezan   Priprema: Peć zagrijati na 350F-180C Gljivama odstraniti peteljke i sitno isjeckati. Isječenim peteljkama dodati sve navedene sastojke osim parmezana i dobro izmješati. Puniti šampinjone i redati u nauljenu tepsiju.... Read more
Tagarica – tradicionalno jelo iz okoline Tešnja
Tagarica je tradicionalno jelo sa područja Tešnja i njegove okoline, ali i iz drugih krajeva BiH, samo što se u nekim krajevima zove i drugim imenima. Jelo se priprema u zemljanoj posudi koja se i zove tagarica, pa otuda i naziv jela. Karakteristično je to da se hrana u... Read more