>
Ramazanski iftarski meni – šesti dan
Recept za spremanje tope možete pogledati OVDJE. Brzo&Fino kremasta povrtna čorba   Priprema:15 min Kuhanje: 25 min Serviranja:6 – 8 porcija Sastojci: 1 kašika Dukat maslaca 2 stabljike celera, sitno sjeckane 2 češnja bijelog luka, propasirana 1 glavica crvenog luka, sitno isjeckana 1 velika slatka crvena paprika, na kockice... Read more
Ramazanski iftarski meni – peti dan
Recept za pripremu tope možete pogledati OVDJE. Tarhana  Priprema: 10 min Kuhanje: 40 min Serviranja: 6 porcija Sastojci: 1 luk 1 paprika 3 veća, mekša paradajza 1 srednja mrkva 1 paprika 100g mljevenog junećeg mesa 80g tarhane So začini po želji: kurkuma, biber, crvena paprika, menta, peršun 1,2l vode ulje Priprema: Na... Read more
Ramazanski iftarski meni – četvrti dan
Recept za našu topu možete pogledati OVDJE. Supa s paradajzom i sirom   Priprema; 15 min Kuhanje:15 min Serviranja;6 porcija Sastojci: 1 kašika Dukat maslaca 1 glavica crvenog luka, samljevenog ili propasiranog 2 konzerve (800g) paradajz-pirea 2 kašike paradajza u kockicama (pelat) 1 pakovanje (340 g) mesnih raviola 1/2... Read more
Ramazanski iftarski meni – treći dan
Recept za našu topu možete pročitati OVDJE. Brokoli supa   Priprema: 10 min Kuhanje:15 – 20 min Serviranja: 4 – 6 porcija Sastojci: 750g brokule 1 srednja glavica crvenog luka, nasjeckanog 2 manja pečena krompira, oguljeni na kocke 1 češanj bijelog luka, propasiranog 500ml pilećeg ili povrtnog temeljca 1... Read more
Ramazanski iftarski meni – drugi dan….
Recept za našu topu možete pogledati na OVDJE. Zdrava supa s nudlama   Priprema 30 min Kuhanje 2h Serviranja 10 porcija Sastojci: 1 cijelo pile 1 kašika maslinovog ulja 8 šolja pileće supe 4 velike mrkve, grubo nasjeckane 4 stabljike celera, grubo nasjeckane 1 srednji luk, nasjeckan 2 lovorova... Read more
Ramazanski iftarski meni – prvi dan
Topa Topa, kao nezaobilazni dio iftara, se služi neposredno prije serviranja predjela a nakon soka i hurmi. Naziv je dobila od riječi „topiti“ jer se priprema tako što se sastojci tope na laganoj vatri. Osnovni sastojak Tope je „masnoća“, tj. maslac i kajmak u koje se dodaju sirevi po... Read more
Ramazanska topa…
Topa Topa, kao nezaobilazni dio iftara, se služi neposredno prije serviranja predjela a nakon soka i hurmi. Naziv je dobila od riječi „topiti“ jer se priprema tako što se sastojci tope na laganoj vatri. Osnovni sastojak Tope je „masnoća“, tj. maslac i kajmak u koje se dodaju sirevi po... Read more
Volimo kus kus: jednostavni i ukusni recepti
Kus kus je tradicionalno jelo podrijetlom iz sjeverne Afrike, a sve je popularnije i na našim stolovima. I s razlogom, jer veoma lako upija arome druge hrane i brzo se priprema. Ova sitna okruglasta tjestenina, dobiva se od brašna od durum pšenice (semolina), isto kao i većina druge tjestenine... Read more
Brzi ručak – ideje za obroke gotove u tren oka
Nikad dosta ideja, odnosno recepata za pripremanje brzog, ukusnog i zdravog ručka u užurbanoj radnoj sedmici. Za pripremu svakodnevnog glavnog obroka odlično su rješenje brzi recepti koji ne zahtjevaju previše vremena ni posebnu vrstu namirnica. Tjestenina se svakako nalazi na tom popisu, supe od povrća, tortille s piletinom i... Read more
Namirnica u fokusu: Jagode – osvježavajući deserti za proljetne dane
S dolaskom proljeća, na tržnicama i u trgovinama već su se pojavile prve jagode, a uskoro njihove plodove možemo očekivati i u vlastitom vrtu. Jagode su omiljeno voće mnogih, a osim što su uksune i sočne, također posjeduju i mnoga ljekovita svojstva. Riječ je o bobičastom voću čije su... Read more