>
Zasladite vikend kolačem od jabuka i pudinga
Začinite kolač od jabuka slojem pudinga i dobit ćete nezaboravan desert. Neka vam je u slast! Puding od vanilije: 4 kom žumanjka 2.5 dl punomasnog mlijeka 4 kapi vanilijinog ekstrakta 4 list zelatine 2.5 dl vrhnja za šlag 80 g  oraha Biskvit: 2 kom  jaja 1 čaša kristalnog šećera 1 čaša jogurta (3.2%... Read more
Začini koje bi trebala imati svaka kuhinja
Daju ukus jelu i poboljšavaju naše zdravlje Postoji nekoliko jako zdravih začina koje bismo trebali uvrstiti u svaku kuhinju. Oni imaju protuupalno djelovanje, potiču rad probave, ali i ubrzavaju metabolizam zbog čega su neizostavni dio svake prehrane. Nutricionisti ističu da je intenzivniji miris začina znak da je začin zdrav... Read more
Nedjeljni ručak: Sočna junetina sa šampinjonima
Potrebni sastojci: 400g junećeg buta 1 glavica crvenog luka 1 mrkva 350g šampinjona 1 pakovanje paradajz pelata lovorov list so, biber i začini po želji Priprema: Kako bi meso bilo sočno, potrebno je bar sat vremena prije samog spremanja pripremiti marinadu za meso. Predlažemo brzu marinadu sa bijelim lukom... Read more
Paradajz supa – maštoviti recept za ukusnu krem supu od paradajza
Paradajz, glavni sastojak ove supe bogat je vitaminom C, ali sadrži i mnoge druge hranjive tvari, a usto je jedna od rijetkih namirnica koja kuhanjem ne gubi svoje nutritivne vrijednosti. Piše: Marinko Lovrić Kako pripremiti supu od paradajza na nešto drugačiji način? Donosimo recept koji je idealan sad u... Read more
Brzi ručak – ideja za obrok gotov u tren oka
Idealno za dane kad baš nemate vremena (ni volje) za dugo kuhanje Nikad dosta ideja, odnosno recepata za pripremanje brzog, ukusnog i zdravog ručka u užurbanoj radnoj sedmici. Za pripremu svakodnevnog glavnog obroka odlično su rješenje brzi recepti koji ne zahtjevaju previše vremena ni posebnu vrstu namirnica. Tjestenina se... Read more
Recepti za zaposlene majke
PONEDJELJAK: Grah varivo sa kobasicom Priprema: U hladnjaku je skuhani grah, može i iz konzerve. Nasjeckate jedan luk, ogulite 3-4 velike mrkve, narežite papriku na kockice i spremne ste za kuhanje. Dok pržite luk na malo maslinovog ulja stavite kuhati kobasice (koliko mislite da je potrebno za Vašu porodicu)... Read more
Kako izgleda tradicionalna bosanska sofra?
Naziv Sofra dolazi od turske riječi koja označava niski stol oko kojeg se sjedi na podu ili jastucima prekriženih nogu (a la turke). Povijest Sofre vezana je uz povijest bosanske kuhinje u koju je utkana povijest Bosne kao zemlje na razmeđi između Istoka i Zapada, najveći uticaj su sigurno... Read more
Prehrambeni savjeti za bajram
Bajramski dani su vrijeme kada nam je dopušteno proslaviti i umjereno se opustiti u jelu i piću.Međutim, trebamo biti oprezni i ne dopustiti da nam to opuštanje naškodi. Oni koji su postili mjesec ramazan trebaju imati na umu da je post bio dug i da se organizam navikao da... Read more
Ramazanski iftarski meni – dvadesetdeveti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Gljive punjene sirom Priprema 5 – 10 min Kuhanje 2 – 3 min Serviranja 18 – 20 komada Sastojci:  250g Sirela gaude  1 kašika otopljenog Dukat maslaca  18 – 20 šampinjona Priprema: Pomiješajte Sirela gaudu i Dukat maslac. Izvadite peteljke iz gljiva;... Read more
Prijedlog za bajramski meni
Obzirom da se za Bajram u BiH najčešće pripremaju tradicionalna bosanska jela, izdvojili smo neka koja malo odstupaju od “tradicionalnog”, pa ukoliko želite da napravite neke izmjene u vašem bajramskom jelovniku, pogledajte neke od predloženih recepata. Za bajramski ručak možete napraviti pitu, ali sa piletinom i gljivama, a ne... Read more