Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Somalijc Ahmed Huseen koji je došao kao izbjeglica u Kanadu i postao ministar

Somalijc Ahmed Huseen koji je došao kao izbjeglica u Kanadu i postao ministar

Četrdesetogodišnji Ahmed Hussen koji je kao 16-godišnjak iz ratne Somalije kao izbjeglica stigao u Kanadu, imenovan je danas za ministra za imigraciju, izbjeglice i državljanstvo te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Somalijca Hussena, političkog aktivistu i advokata, ministrom je danas u Ottawi imenovano kanadski premijer Justin Trudeau.

“Priča o Kanadi je priča o imigraciji, posebno sam ponosan što mi je premijer Trudeau povjerio ovakvo mjesto”, rekao je Hussen.

Hussen je rođen u Somaliji 1976. godine iz koje je, zbog rata 1993. godine, kao 16-godišnjak emigrirao u Kanadu i nastanio se u Torontu.

U jesen 2001. godine Hussen počinje svoju političku karijeru kao volonter u zakonodavnoj skuštini Ontarija nakon čega naredne godine postaje asistent Daltona McGuintya, tadašnjeg vođu pokrajinske opozicije.

Na tom mjestu ostao je do novembra 2003. kad je unaprijeđen u specijalnog pomoćnika zvaničnika vladajuće Liberalne stranke, a bio je zadužen za pitanja upravljanja, politike i komunikacija.

Zbog svog društvenog angažmana vlasti Tortonta 2004. godine proglasile su kao jednog od 10 pojedinaca koji su napravili značajan doprinos zajednici.

U 2014. godini postaje prvi Somalijac koji je izabran u kanadski parlament. U svom političkom angažmanu Hussen se godinama zalagao za prava izbjeglica i ravnopravnost svih građana.

Kanada je prošle godine prihvatila ukupno 300.000 imigranata, koliko planira i u ovoj godini.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top