Vijesti iz svijeta

Slučaj(No): Nakon namaza za kišu, u Australiji počela padati kiša nakon 5 mjeseci

Nakon dugih pet mjeseci u Australiji je pala kiša i donijela olakšanje vatrogascima, koji se mjesecima bore s kataklizmičnim požarima. To ipak ne znači će problem velikih požara nestati, jer su nadležni upozorili da će se vatra ponovo rasplamsati, piše BBC.

Kiša je pala na istočnoj obali, od Sydneya do Melbournea, a obilne padavine pogodile su dijelove Novog Južnog Velsa koji je najteže stradao u požarima.

Kiša će donijeti samo kratko olakšanje, jer vremenska prognoza govori da će temperature porasti do četvrtka. Zvaničnici su upozorili da se može dogoditi da požari u Viktoriji i Novom Južnom Velsu mogu spojiti i napraviti “megapožar”.

– Nema mjesta za zadovoljstvo. Ovo jutro je za oporavak i zbrinjavanje na sigurno ljudi koji su raseljeni – rekla je danas premijerka Novog Južnog Velsa Gladys Berejiklian.

Požari su utjecali na kvalitet zraka, koji je još veoma loš. Vidljivost u milionskom Melbourneu je manje od jednog kilometra.

Kiša je bereket i Allahova milost

Koliko žarko su željeli kišu govori i zajednička molitva muslimana i katolika u Adelaidu.

U požarima u Australiji su od septembra do sada stradalo je 25 osoba, a prema procjenama izgorjelo je skoro pola milijarde različitih životinja.

Štete nakon ovih požara je teško i procijeniti, a sigurno je da se broje u milijardama dolara.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button