Vijesti iz svijeta

Slovenija: Islamska zajednica osudila propagandni tweet Janeza Janše

Islamska zajednica u Republici Sloveniji se oglasila povodom objave slovenačkog premijera Janeza Janše na društvenoj mreži Twitter, navodeći da su iznenađeni “činjenicom da je premijer Republike Slovenije na Twitteru podijelio tweet rekavši da je Kur’an knjiga koja je najviše uzrokovala smrt, patnju, ugnjetavanje, siromaštvo i socijalna zaostalost”.

– Najoštrije osuđujemo takav način postupanja sa Svetom knjigom i pojednostavljenu propagandnu usporedbu s Komunističkim manifestom – ističe se na internet stranici IZ Slovenije.

Smatraju da država koja predsjedava Evropskom unijom mora voditi računa o poštivanju drugih religija, kultura i temelja na kojima je utemeljena Evropska unija.

– Svete knjige Tore, Jevanđelja, Psalama, Kur’ana objavljene su i napisane u povijesnom kontekstu koji se razlikuje od modernog svijeta, ali ima poruke koje su važne za cijelo čovječanstvo – navodi se u objavi i napominje da očekuju više poštovanja u javnom prostoru od onih koji su na vlasti, te da ne koriste moć za podsticanje mržnje.

Tweet-Janša - Slovenija: Islamska zajednica osudila propagandni tweet Janeza Janše

U međuvremenu je Janša pozvan u Evropski parlament na raspravu o slobodi medija povodom njegovih ispada drugim povodom, takođe na Twitteru.

Holandska zastupnica Sophie In’t Veld, koja u Evropskom parlamentu vodi odjel za praćenje demokratije, pozvala je slovenskog premijera Janeza Janšu da idući mjesec sa svojim saradnicima i novinarima učestvuje u raspravi o stanju medija u Sloveniji.

Janša se u domovini susreće i s optužbama novinara da kampanjom zastrašivanja preko sebi bliskih medija pokušava ugušiti kritike na račun svoje vlade te preuzeti javne medijske kuće poput Slovenske televizije i novinske agencije STA, prenosi Hina.

Na Janšin tweet da su nedavne objave u briselskom portalu Politico o atmosferi straha i samocenzuri među nezavisnim novinarima u Sloveniji bile naručene laži koje plasira slovenska ekstremna ljevica, a članak novinarke Lili Bayer pristran, prošle je sedmice reagovala Evropska komisija izjavom da su govor mržnje, prijetnje i lični napadi na novinare neprihvatljivi.

Preporod.info

Povezani članci

Back to top button