Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo domaće i halal > Slovenci u BiH – Od investitora do grobara domaćih kompanija i proizvoda

Slovenci u BiH – Od investitora do grobara domaćih kompanija i proizvoda

Od velikih investitora do grobara domaćih dobavljača.

Tim putem išle su slovenačke trgovačke firme koje su kroz favoriziranje slovenačkih proizvoda te neplaćanje dobavljačima, doveli bh. proizvođače na rub propasti. U isto vrijeme, slovenačka diplomatija je sve aktivnija i želi još više, objavila je TV1.

Još se ne vidi svjetlo na kraju tunela za bh. firme kojima je slovenački Tuš ostavio milionske dugove, prije nego se pokušao povući sa bh. tržišta. Za to što su bh. proizvođači zakinuti, upućeni ne smatraju krivim samo Slovence.

“Mi moramo tu prije svega kriviti našu vlast, a ne njih. Oni su došli tu da urade možda i određene marifetluke svjesno ili nesvjesno, ali tu imamo naše službe inspekcijske koje trebaju da odrade na vrijeme. Nažalost, taj se problem uvidio kad je sve bilo gotovo i čini mi se da preko nekih 20 miliona ostalo dužno našim proizvođačima”, ističe Admir Kapo, predsjednik udruženja Kupujmo i koristimo domaće.

Firme iz Slovenije među prvima su se vratile u porušenu Bosnu i Hercegovinu i godinama nakon rata imale značajan udio na našem tržištu. No, Slovenci žele još više. Ambasador Slovenije ove je sedmice obišao Unsko-sanski kanton, kako bi, kako kaže, vidio u kojim oblastima se može napraviti više u kantonu koji je geografski najbliži Sloveniji.

“Jedno je sigurno područje energetike, drugo je područje razvojen pomoći, treće je područje regionalna saradnja, četvrto ne zadnje je područje zdravstva i saradnje na području farmacije”, izjavio je Iztok Grmek, ambasador Republike Slovenije u BiH.

O šteti koju je napravio Tuš nije bilo riječi, barem ne zvanično. Ali jeste o farmaciji i to ne bez razloga. Izvjesno je da će se udio slovenačkih lijekova na bh. tržištu smanjiti, zbog niza odluka pojedinih kantona koji daju više prostora bh. proizvođačima. Jer od kupovine domaćih proizvoda korist ima cjelokupna ekonomija.

“Ukoliko kupimo domaći proizvod osamdeset posto od cijene se vraća u budžet, ukoliko kupimo ino proizvod dvadeset posto od te cijene je samo korist države”, rekao je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.

Ipak, od Slovenaca bi vlasti BiH mogle učiti lekciju iz ekonomske diplomatije, jer bi tada našli načina da bh. proizvodi dobiju mjesto i na policama u Sloveniji.

“Prava priča je priča o reciprocitetu. Ako iz Slovenije u BiH ima, hipotetički, hiljadu proizvoda, hajde da vidimo koliko ima proizvoda iz BiH u Sloveniji. Taj sistem treba raditi sa Srbijom, sa Hrvatskom, sa svim ostalim zemljama. Iz naše zemlje možete prebrojati na prste jedne ruke koji su po ovim drugim zemljama”, naglasio je Kapo.

Do tada nam ne preostaje drugo nego da jačamo svijest o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

AKos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top