Sportske novosti

Slijepa djevojčica iz Gazze kandidat za crni pojas u karateu

Možda ćete se u početku zapitati kako to da slijepa djevojčica može uspješno kontrolisati svoje pokrete i trenirati sport koji zahtjeva preciznost, kao što je karate. Ali, odgovor nalazimo u sportskoj sali u Gazzi, gdje se iščekuje početak karate treninga sa slijepim osobama.

Trener je trinaestogodišnja slijepa djevojčica Minnetullah el-Bejtar, koja je, pored svih ostalih vrsta sporta, izabrala baš karate.

Minnetullah je ljubav prema karateu naučila od svoga brata Mu’mina (17) koji također ima problema sa vidom.

Djevojčica je izjavila da se počela baviti karateom, nakon uspjeha koji je postigao njen brat u ovom sportu koji je, isto kao i ona, slijep. Ona je dodala: “Osjetila sam koliko je moja porodica ponosna njime, te sam i ja odabrala da budem poput njega, da učinim porodicu ponosnom na mene.”

Minnetullah ima dva brata, Mu’tesima i Mu’mina koji obojica imaju probleme sa vidom. Mu’min je uspio postati palestinski prvak u karateu, dok je na svjetskom nivou osvojio treće mjesto, gdje je polovinom aprila 2016. godine osvojio bronzanu medalju na međunarodnom takmičenju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nije samo brat razlog zbog čega je Minnetullah odabrala karate, već i zato da bi bila snažna i suočila se sa eventualnim problemima, kao i da bi, kako ona kaže, ispunila svoju svakodnevnicu. Ona dodaje: “Stalno volim vježbati karate. Prije odlaska na trening puno vremena provodim u svojoj sobi vježbajući pokrete koje sam naučila od svoga trenera. Uprkos poteškoćama, sobu napuštam tek kada uspijem.”

Ona ističe da joj je karate pomogao i da savlada očaj u kojem se nalazila: “Bila sam u očaju sve dok nisam počela trenirati karate. Ovaj sport mi pomaže da se oslobodim negativne energije, uprkos poteškoćama, koncentraciji i preciznosti koje zahtjeva. Svaki dan mi predstavlja novi izazov i to je izvor moje ljubavi prema ovom sportu.”

Dok oblači svoj kimono, na njenom licu se očitavaju znaci samopouzdanja, ističući da želi nastaviti sa treninzima, osvojiti crni pojas i predstavljati Palestinu na međunarodnim takmičenjima.

Hasan er-Ra’i, trener ove djevojčice i predsjednik Palestinskog saveza za samoodbranu osoba sa invaliditetom oduševljen je njenim talentom i sposobnošću da brzo uči, ističući da je ona prva arapska djevojčica sa potpunim slijepilom, koja se bavi ovim sportom. On dodaje da djevojčica trenira tri puta sedmično po dva sata, po već pripremljenom programu, koji se temelji na principu tzv. “osjetilne spoznaje”, što zapravo predstavlja oslanjanje na glas igrača i održavanje ravnoteže i pokreta.

Prema njegovim procjenama, ona će, za oko osam mjeseci treninga, uspjeti da osvoji crni pojas, a nakon samo mjesec dana treninga, uspjela je doći do bijelog pojasa.

On je pozvao nadležne institucije da djevojčici pomognu i obezbjede joj minimalne uslove za nastavak treninga i vježbe, dodavši da on ne želi nikakvu nadoknadu za trening, već i sam nastoji obezbjediti joj potrebnu odjeću za treninge kako bi je, na taj način, podstakao da nastavi sa vježbanjima i treninzima.

IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button