Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Skupština Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka: Izabran novi predsjednik VIDEO

Skupština Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka: Izabran novi predsjednik VIDEO

Ekrem Lekić dobio je povjerenje delegata Redovne-izborne skupštine Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka da i naredne četiri godine obavlja funkciju predsjednika. Na današnjoj sjednici, koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, prisustvovalo je preko 150 delegata, javlja Anadolu Agency (AA).

Lekić je nakon izbora za predsjednika istakao da u narednom periodu ima nekoliko prioriteta, ali i da udruženje neće skretati sa kursa na kojem se trenutno nalazi.                                                                                                     

“Uglavnom će biti tri-četiri po meni dosta krupne stvari. Povećavaćemo broj stipendista. Pokušaćemo pronaći fine i dobre ljude koji će pomoći toj djeci lošeg materijalnog stanja ili talentiranim studentima. Ne gledamo da li su studenti ili učenici iz Sandžaka, nego sa teritorije čitave BiH. Tako smo ove godine imali stipendiste iz Banovića, Bihaća, Zenice… To nam je prevashodni cilj. U ovom četverogodišnjem mandatu imam namjeru da zajedno sa rukovodstvom uradimo Sandžački kulturni centar u Sarajevu, koji će biti opremljen za male izložbe knjiga, slika, jednom salom za promociju knjiga, jednom kafe slastičarnom gdje se možemo okupljati“, kazao je Lekić za Anadolu Agency (AA), te dodao:

“Riješili smo između 16 i 17 hiljada državljanstava BiH. U Vijeću ministara imamo još preko sedam hiljada državljanstava koja nisu riješena Sandžaklijama. U proteklom periodu smo od 23.000 državljanstava koja su stavljena na reviziju riješili preko 16 hiljada uglavnom pozitivnom. I time se možemo ponositi.“

Dodao je da će se časopis “Damar“ i dalje izdavati, ali i da je u planu pokretanje portala, koji će imati sjedišta, ne samo u Sarajevo nego u cijelom svijetu gdje žive Sandžaklije.

“To je isto jedan megaprojekat, jer mi se faktički familijarno gotovo više ne znamo. Neko živi u Turskoj, neko u Crnoj Gori, neko u BiH, neko u Njemačkoj i to je cilj, što više uvezivanja, čuvanje te tradicije koju imamo, baštinjenje tog antifašizma po kojem je Sandžak poznat“, kazao je predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka.

Rasim Lakota, član Upravnog odbora Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, ističe da je njihov osnovni cilj očuvanje kulture i tradicije naroda i karakterističnih običaja naroda iz te regije.

“Nas otprilike više živi u Sarajevu, nego što nas živi u Sandžaku. I vrlo smo ponosni na udruženje i dajemo maksimalan doprinos da afirmišemo kulturnu saradnju. U razgovorima sa načelnicima i sa predstavnicima općina iz Sandžaka pokušavamo uspostaviti neki vid i privredne saradnje sve s ciljem da povežemo ove tri države, gdje su Bošnjaci rasparčani, tako se tako izrazim“, rekao je Lakota.

Kazao je da su u udruženju prezadovoljni onim što je Lekić uradio u protekle četiri godine, te da se to moglo vidjeti i na Skupštini, koja mu je dala podršku da obavlja još jedan mandat.

“Ovo je više svečarskog tipa Skupština da se malo vidimo, upoznamo, družimo, da ugostimo naše prijatelje i rođake koji dolaze iz Sandžaka. I, da danas u svečarskoj atmosferi izaberemo gospodina Lekića za novog-starog predsjednika, te da svi zajedno uložimo maksimalan napor kako bi u sljedeće četiri godine ovo udruženje bilo prepoznatljivo, kako bi i dalje razvijali saradnju sa našim općinama, kulturnu, sportsku, privrednu i svaku drugu“, završio je Lakota.

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u Sarajevu djeluje od 1990. godine i do danas uspješno ekzistira u Federaciji BiH. Udruženje okuplja ljude porijeklom iz šest opština u Srbiji i isto toliko u Crnoj Gori. Također, udruženje osim sjedišta u Sarajevu ima podružnice u Tuzli, Bihaću, Ilijašu, a u planu je formiranje podružnice u Mostaru.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top