Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Skup bh. firmi iz prehrambenog sektora: Kako do većeg izvoza na tržište EU-a

Skup bh. firmi iz prehrambenog sektora: Kako do većeg izvoza na tržište EU-a

Cilj skupa koji je okupio predstavnike prehrambenog sektora u BiH je razmjena iskustava sa tržišta EU-a, ali i pružanje ključnih smjernica izvoznicima iz prehrambenog sektora. Nakon što su definirali prioritete o povećanju konkurentnosti bh. proizvoda na evropskom tržištu, učesnici su diskutirali o prijedlozima i preporukama olakšavajućih mjera za razvoj prehrambenog sektora, jačanju i konkurentnosti brendova, ali i o legislativi kako bi se stvorili uvjeti za njihovu provedbu. Prijedlozi o izmjenama zakona bit će dostavljeni nadležnim ministarstvima i institucijama koji su odgovorni za provođenje promjena.

Najavljujući okrugli sto direktor BBI banke Amer Bukvić je kazao da u vrijeme kada potražnja za hranom raste, eksponencijalni razvoj poljoprivredne proizvodnje je ključan za opstanak i predstavlja središte novih i dinamičnih tržišta.

– Danas u svijetu postoji 500 miliona porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, koja bi mogla biti ključni dobavljači rastućih urbanih tržišta. Većina ih proizvode samo za vlastite potrebe, ali tu se krije veliki potencijal za proizvodnju i razvoj u svijetu. Kako bi iskoristili potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji neophodno je zaokruživanje kompletnog procesa, od finansiranja organizacije rada do plasmana poljoprivrednih proizvoda iz BiH i drugih manjih zemalja na tržišta razvijenih ekonomskih centara. Zadovoljstvo mi je što smo danas ovdje s liderima u prehrambenoj industriji i što su oni prepoznali podršku koju BBI daje prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji – kazao je Bukvić.

Istaknuo je i da je cilj da se sazna na koji način se može pomoći bh. proizvođačima da izvoze u EU, da li kroz strane investicije, nove kreditne linije ili neke druge vidove pomoći.

– Možda smo pojedinačno mali u kontekstu veličine tržišta EU-a, ali ako nastupamo kao grupa, onda možemo mnogo više – zaključio je Bukvić.

O tome kako učiniti bh. prehrambene proizvode konkurentnim na EU tržištu, te o zahtjevima pojedinačnih tržišta i preporukama domaćih proizvođačima govorio je Amir Bekić, direktor Adriatic Group.

– Adriatic Group iz Beča je najveći uvoznik hrane s područja zapadnog Balkana u zemlje EU-a. Nadam se da ćemo kroz naše prisustvo na EU tržištima otvoriti nove izvozne perspektive bh. kompanijama koje su spremne na izazove evropskog tržišta – rekao je Bekić.

Naveo je da ne osjete efekte ukidanja pojedinih barijera u trgovini te da oni rade sa robama koje već dugi niz godina se izvoze i cirkulišu na tržištu.

– Animiranjem onih koji bi trebali raditi svoj dio posla će se sigurno situacija popraviti. Tako naprimjer u segmentu primarne poljoprivredne proizvodnje zasigurno bi bili efikasni poticaji. Prije par godina poticaji proizvodnji kornišona su bili izuzetno efikasni ali su ukinuti zbog čega je proizvodnja trpila – kazao je Bekić.

Vedad Halilović, direktor izvoza AS Group, jednog od vodećih izvoznika iz BIH, izrazio je značaj učešća na EU tržištu.

– EU je naše najznačajnije inostrano tržište, jer od ukupnog izvoza AS Group dvije trećine se odnose na EU-a. Našu šansu vidimo upravo u našoj posebnosti i našim kompetencijama. Vjerujem da će i nadležne institucije prepoznati te potencijale i donijeti odgovarajuće zakone, mjere i odluke koje će biti usmjerene na povećanje nivoa konkurentnosti prehrambene industrije uopće, sa fokusom na plasman domaćih brendova na tržištu EU-a – pojasnio je Halilović.

Okrugli sto je prvi u nizu događaja čiji cilj je jačanje bh. industrije i konkurentnosti bh. proizvoda na inostranom tržištu.

Faktor

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top