fbpx
Umjetnost

Skromnost islamske arhitekture kao njena najljepša nota

Ne hodi po Zemlji nadmeno, jer Zemlju ne možeš probiti, niti brda u visinu dostići. (El-Isra’, 37)

Islamska arhitektura svoje uporište zasniva na islamskim principima i cvjeta u najljepšim savjetima religije koja preporučuje skromnost i umjerenost. Istinska ljepota ne zahtijeva raskošne boje, materijale niti monumentalna zdanja, nego je tu da pruži utočište s vana, ponudi rahatluk u lijepim baštama sa šadrvanima i smiri dušu blagim nijansama zelene boje.

Zadovoljavanje funkcije predstavlja primarnu zadaću koja mora biti ispunjena, dok oblikovanje forme dolazi na drugo mjesto. Islamska arhitektura teži postizanju jedinstva sa prirodom i stvaranju harmoničnog prostora koji je blisko povezan sa održavanjem prijateljskih veza, ugošćavanjem gosta i poštovanju prava putnika, dok u isto vrijeme posjeduje, razvija i uljepšava i privatne zone za porodični život.

Fotografija preuzeta sa: http://islamic-arc.blogspot.com/

Fotografija preuzeta sa: http://islamic-arc.blogspot.com/

Islamska arhitektura inspirisana je kultom vode, svjetlosti, zaštićenih dvorišta unutar objekta i prije svega, skromnošću, koja na najsuptilniji način iskazuje ljepotu. Islamska arhitektura procvjetala je na arabijskom poluotoku, te se kult vode  vrlo lahko može povezati sa istinskom žudnjom pustinjskih naroda za vodom. Samim tim, korištenje vode u svrhu uljepšavanja i oblikovanja prostora predstavlja najviše vrhove arhitektonskog izražavanja. Religija koja je jasna, čista i kojom je Gospodar zadovoljan, sinonim je za svjetlost. Zbog toga su islamski oblikovani prostori  uvijek svijetli, sa velikim brojem otvora i posebno lijepim elementima rasvjete čije su tehnike izrade umjetnici stoljećima usavršavali.

Modernizacija naših kuća oduzela je ženi pravo na njen privatni svijet, odvojen od ulice i zaklonjen od pogleda. Ranije se velika pažnja posvećivala izgradnji zaštićenih dvorišta, omeđenih bedemima, u kojima je žena mogla da boravi bez straha da će je neko sa ulice vidjeti.

Islamsko oblikovanje prostora teži uspostavljanju jedinstva između prirode, ulice i kuće, dok se ljepota izražavanja stoljećima usavršavala. Arabeske, kaligrafija, najljepši ćilimi, vezovi, predmeti u metalu, bakru i drugi umjetnički radovi, na suptilan su način upotpunjavali prostor, produbljujući njegovu ljepotu i čineći ga zanimljivim.

Priredila: Maida Halilović

divithana.com

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button