Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Skoplje: Bošnjaci obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Skoplje: Bošnjaci obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjačka kulturna zajednica u Makedoniji je organizirala prigodnu svečanost, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru obilježavanja, u Kulturno-informativnom centru u Skoplju je prikazan dokumentarni film o ulozi prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, u stvaranju nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a nakon toga je otvorena i izložba pet likovnih umjetnika iz Sarajeva i iz Novog Pazara.

Džemil Bektović, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Makedoniji, u izjavi za medije rekao je da preko ovog kulturnog programa, Bošnjaci, kao i ostali građani u Makedoniji, svih etničkih pripadnosti, mogu se prisjetiti dana nezavisnosti BiH.

“Mi smo u okvirima ove manifestaije predvidjeli dva dokumentarna programa. Jedan koji govori konkretno za samu hronologiji događaja, oko referenduma i proglašavanja nezavisnosti 1992 godine, a sa druge strane željeli smo posebno da istaknemo ulogu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića”, rekao je Bektović.

Prema njegovim riječima, Alija Izetbegović nije bio samo državnik, već i intelektualac. koji je napisao nekoliko knjiga i ličnost koja je i danas mnogima inspiracija.

U okviru manifestacije otvorena je izložba grafika Denisa Fejzića iz Sarajeva, kao i izložba slika i grafika likovnih umjetnika Mirze Župljanina, Azre Hamzagić, Asmira Husovića i Sumeje Bećović iz Novog Pazara.

O djelima umjetika čija je izložba bila otvorena u Kulturno-informativnom centru u Skoplju, govorio je Fehim Husković, profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top