Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Školu hifza Muftijstva sarajevskog pohađa 500 djece

Školu hifza Muftijstva sarajevskog pohađa 500 djece

“U martu prošle godine Savjet Muftijstva sarajevskog za vjerska pitanja donio je odluku o pokretanju Škole hifza. Početkom septembra organizirani su prijemni ispiti, a nakon završene procedure upisa nastavu je počelo pohađati 500 polaznika, raspoređenih na 19 punktova. Voditelji Škole hifza su istaknuti hafizi, koji su na polju hifza do sada postigli zapažene rezultate“, kazao je savjetnik muftije sarajevskog Abdulgafar-ef. Velić.

Sličica Želim Print

Nastava Škole hifza održava se tri puta sedmično u tri različita stepena. Prvi stepen prema planu i programu predviđa učenje napamet 30. džuza ili Amme džuza Časnog Kur’ana. Plan za drugi stepen uključuje učenje dva dodatna džuza, tj. prvi i drugi džuz. Treći stepen je učenje cijelog Kur’ana napamet.

U nekim općinama po dvije škole

Jedan od glavnih razloga za pokretanje prve Škole hifza bio je veliki potencijal u mektebskoj djeci, koji je posebno dolazio do izražaja na mektebskim takmičenjima koje organizuje Medžlis Sarajevo. Nakon jednog od tih takmičenja glavni imam Medžlisa Sarajevo Ferid-ef. Dautović pozvao je hafiza Sadrudin-ef. Išerića na razgovor iz kojeg se rodila ideja o pokretanju Škole hifza Kur’ana Časnog u Carevoj džamiji u Sarajevu. “U početku je bilo zamišljeno da to bude u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji, međutim broj zainteresovane djece bio je iznenađujući i za nas, a posebno što je značajan broj gravitirao i drugim udaljenim općinama poput Ilijaša. Fokus te prve godine bio nam je da uvežemo sve mektebe i muhafize koji su radili s djecom na polju hifza i da otvorimo punktove tamo gdje je bilo zainteresovane djece poput Ilijaša. Tako smo te prve godine imali upisanih preko stotinu polaznika koji su učili Amme džuz napamet plus dvadesetak srednjoškolaca i studenata na pet punktova. Naredne godine broj polaznika se povećao na sto pedeset da bi ove godine broj polaznika porastao na dvjesto dvadeset. Sa povećanjem broja polaznika povećavala se potreba i za otvaranjem novih punktova, tako da na području Medžlisa Sarajevo imamo punkt u svakoj općini, a u nekim i dva: Sultan Fatihovoj-Carevoj, Čengić Vila, Istiklal, Šehadet, Stup koji pokriva studentski dom Nedžarići, Vogošća-Donji Velešići, Ilijaš, Ilidža i Hadžići. Ovaj projekat je polahko uzimao svoje mjesto u našem Šeheru, a posebno svojim završnim akademijama gdje su djeca pokazivala svoje stečeno znanje. Ovaj projekat Škole hifza prepoznat je kao bitnim i važnim u Muftijstvu sarajevskom. U razgovoru sa savjetnikom muftije za vjerske poslove i obrazovanje Abdulgafar-ef. Velićem istaknuta je podrška ovom projektu, ali i želja i spremnost Muftijstva da se to podigne na veći nivo i da mu se da do značaja. Muftijstvo je donijelo odluku o pokretanju Škole hifza Kur’ana Časnog u svim svojim medžlisima školske 2017/18. godine. Otvoreni su punktovi Škole hifza u Kaknju, Kiseljaku, Fojnici, Brezi, Varešu, Gračanici te u Visokom, dva punkta gdje su već radili s djecom. Obilaskom ovih punktova Abdulagafar i ja, kao koordinator Muftijstva za Školu hifza, uočili smo dobar odziv djece, predan rad muhafiza, ali i spremnost Medžlisa a posebno glavnih imama da pomognu ovaj hairli projekat. Ukupan broj polaznika je oko pet stotina sa kojima radi 11 hafiza, 1 hafiza, 8 muallima i 1 muallima. Svi rade po zajedničkom planu i programu tri puta sedmično od septembra do maja. Svaki punkt će na kraju prirediti svečanu akademiju svojih polaznika i uručiti im zaslužene nagrade“, kazao je hafiz Sadrudin-ef. Išerić.

Velika očekivanja

“Kada imate ovoliki broj polaznika koji žele da uče Kur’an napamet, sa svakom naučenom ajetom, surom, stranicom, naša očekivanja i ciljevi se ostvaruju. Zasigurno nije daleko kada ćemo imati i hafize Kur’ana Časnog, jer doista ima vrijedne djece i omladine, potpomognute ustrajnim roditeljima koja već znaju pet, deset, petnaest ili dvadeset džuzeva, a neki su i pri samom kraju. Želim napomenuti da je Škola hifza već promovirala svoju prvu hafizu, mladu Dženisu Pleh. Pred nama je dug put i velika obaveza. Svakim danom smo zreliji i bogatiji iskustvom u radu i spremni da unapređujemo svoj rad kako bi olakšali djeci i postigli bolje rezultate. Ovom prilikom pozivam sve one koji su spremni da nam pomognu neka se obrate na bilo koji punkt Škole hifza“, kazao je hafiz Išerić.

Pokretanje Škole hifza jedna je od aktivnosti kroz koju Muftijstvo sarajevsko nastoji i očuvati islamsku tradiciju Bošnjaka. U tom pogledu, tokom 2018. godini planirane su brojne svečane akademije kao i drugi različiti  sadržaji u cilju unapređenja nastave kao i promocije čuvanja tradicije hifza na ovim prostorima.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top