Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Škole ”Maarif“ u Sarajevu biraju kvalitetan nastavni kadar

Škole ”Maarif“ u Sarajevu biraju kvalitetan nastavni kadar

U Sarajevu se održavaju razgovori za prijem nastavnog i drugog kadra u školama turske Fondacije Maarif, u čije će školske klupe već u septembru sjesti prvi učenici. Upis učenika je počeo u maju, a škole Maarif se pripremaju za školsku 2018/2019. godinu.

Koordinator Regionalnog centra za Balkan turske Fondacije Maarif Salih Sagir podsjetio je kako turska Fondacija Maarif osnovana 2016. godine. Istakao je kako trenutno u 24 zemlje imaju 110 škola i 41 predstavništvo.

Djeluju na nekoliko kontinenata, a posebno intenzivno rade u afričkim i balkanskim zemljama.

”Trenutno imamo škole i na Kosovu i u Makedoniji. Otvaramo škole u Rumuniji, pripreme su u završnoj fazi i počele su prijave za upis. U Bosni i Hercegovini prijave i dalje traju”, rekao je Sagir.

Podsjetio je kako je nastava u školama Maarif u Bosni i Hercegovini prilagođena bh. obrazovnom sistemu.

”Pored toga, primjenjivat ćemo i Cambridge sistem. Isto tako, učenici pored toga što će naučiti engleski jezik, znat će i turski. U našim školama moći će se sporazumijevati na engleskom, bosanskom i turskom jeziku”, dodao je Sagir.

Istakao je kako su planirane i vannastavne aktivnosti i produženi boravak.

– Pogodnost prilikom zapošljavanja – 

”Radimo s našim stručnjacima iz oblasti obrazovanja. Imamo i komisije sastavljene od lokalnih članova. Dolaze i stručnjaci iz Turske“, pojasnio je Sagir.

Dodao je kako će i učenici koji završe škole Maarif u BiH imati jednake mogućnosti kao da su se školovali u Turskoj. To će im, smatra Sagir, biti dodatna pogodnost prilikom zapošljavanja.

”Počinjemo od predškolskog uzrasta, do kraja srednjoškolskog obrazovanja. Prednost toga što smo pokrenuli aktivnosti u Bosni i Hercegovini je što ljudi poznaju ‘Fondaciju Maarif”, rekao je Sagir.

Abdullah Serenli, šef Odjela za ljudske resurse Fondacije ”Maarif”, podsjetio je kako je prethodno raspisan konkurs za prijem nastavnog kadra i drugih uposlenika.

Dodao je kako je pristiglo više od 600 prijava, koje su pomno razmotrene. Od oko 370 pristiglih prijava za mjesto nastavnika, na razgovor je pozvano 130 kandidata.

”Četiri dana radimo intenzivno na razgovorima. Razgovori se vode na tri jezika, bosanskom, engleskom i turskom jeziku. Jezici na kojim će nastava biti održana su bosanski i engleski. Također, bit će i časova na turskom jeziku”, rekao je Serenli.

Istakao je kako su dosadašnjim kandidatima zadovoljni i da su tako imali priliku uvjeriti se u kvalitet visokoškolskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

”Trudimo se birati najbolje. Mislimo da smo ispravno postupili”, kazao je Serenli koji je dodao kako je iskustvo kandidata bio jedan od najvažnijih kriterija.

Isto tako, željeli su pružiti priliku osobama koje su tek završile školovanje.

”Želimo doprinijeti njihovom razvoju. Fondacija Maarif trenutno djeluje na sedam kontinenata. U 24 zemlje imamo škole, ovo je 25. zemlja. Jedan od naših ciljeva je lokalnom stanovništvu pružiti priliku za zaposlenje”, pojasnio je Serenli.

– Mogućnost zaposlenja  za mlade nastavnike – 

Jedan od kandidata je i Kemal Obad, iz Sarajeva, koji se prijavio na poziciju profesora islamske vjeronauke.

”Imam jedno pozitivno iskustvo s intervjua s obzirom da je bio jedan ugodan razgovor, a ne klasični razgovor. Bez obzira na krajnji rezultat, stekao sam novo iskustvo u pogledu intervjuisanja i upoznao sjajne ljude iz Fondacije Maarif”, kazao je Obad.

Dodao je kako je problem BiH kada je u pitanju obrazovni sistem, upravo podmlađivanje kadra općenito u obrazovnom sistemu.

”Veoma je teško i izazovno za mlade nastavnike, bez obzira o kojoj se nastavnoj struci radilo, doći do pripravničkog staža, a kamoli do nekog minimalnog radnog iskustva”, rekao je Obad.

Rok za prijave na konkurs bile su do 18. jula, a raspisano je 30 otvorenih radnih mjesta.

Fondacija Maarif je jedina ovlaštena institucija koja u ime Republike Turske na polju obrazovanja djeluje u inostranstvu. U kampusu škole na Mojmilu bit će održavana nastava za djecu od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Diplome učenika koji završe školovanje u Maarif školama važiti kao i one u Turskoj zbog čega će maturanti imati priliku koristiti programe stipendiranja u toj zemlji.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top