Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Skokom bez aplauza obilježena 21. godišnjica rušenja Starog mosta

Skokom bez aplauza obilježena 21. godišnjica rušenja Starog mosta

Tradicionalnom skoku prethodilo je bacanje ljiljana u rijeku. Obilježavanju godišnjice prisustvovalo je stotinjak građana Mostara

  – Skokom u Neretvu  bez aplauza koji je izveo Adis Boškailo Klub skakača „Mostari“ danas je obilježilo 21. godišnjicu rušenja Starog mosta, javlja Anadolu Agency (AA).

Tradicionalnom skoku prethodilo je bacanje ljiljana u rijeku. Obilježavanju godišnjice prisustvovalo je stotinjak građana Mostara.

„Ovo je najtužniji dan u historiji grada na Neretvi. Simbol grada Mostara je uništen iz čiste obijesti. Probali smo da nađemo najefikasniji način da obilježimo ovu godišnjicu i smatramo da je to skok bez aplauza “, pojasnio je portparol KS „Mostari“ Saša Orućević.

Podsjetio je da je u historiji Starog mosta najviše emocije pokazivano upravo na skokovima koji simboliziraju hrabrost, viteštvo i vještinu, te da su posmatrači uvijek iskreno aplauzima i divljenjem nagrađivali skakače.

„U ovoj prilici i za godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici Klub Skakača u vodu „Mostari“ organizira skok u počast svim žrtvama. Jednostavno aplauzu tu nema mjesta“, kaže Oručević. 

Smatra da je to najdostojansveniji način na koji se može poslati velika poruka, jer voda Neretve u novembru je izuzetno hladna i potrebno je veliko iskustvo i velika hrabrost za skok.

„Na ovaj datum je mnogo teže emotivno skočiti već fizički. Naši momci od ranog djetinjstva se spremaju za ovu vrstu skoka. Imaju veliki emotivni naboj koji posvećuju svim ljudima koji su preživjeli ovaj rat“, kazao je. 

Ne smatra da im je za obilježavanje ove godišnjice potrebno „bilo kakvo odobrenje ili aminovanje vlasti, niti podrška“.

„To je ono što mi možemo uraditi. Čitav svijet zna šta se desilo na ovaj datum. Mislim da odnos našeg Grada, federalnih i državnih institucija o ovom datumu više govori o njima u svijetu već o nama. To osjećamo svojom obavezom i svojom odgovornosti“, poručio je Oručević.

Za najtrofejnijeg skakača sa Starog mosta Emira Balića ovaj dan predstavlja svojevrsnu komemoraciju 427 godina starom mostu.

„Njemački narod danas slavi rušenje Berlinskog zida, a mi obilježavamo rušenje jedne od univerzalnih civilizacijskih vrijednosti i ovo je za mene jedan od najtužnijih dana u životu. Mostarci su most doživljavali kao živo biće, kao starca kojeg treba poštivati. Zato što je spajao ljude i služio svim narodima za nagradu je srušen“, prepun sjete istakao je Balić.

Za rušenje Starog mosta kojeg su snage HVO-a bjesomučno porušile 9. Novembra 1993. godine pred domaćim i međunarodnim sudovima niko nije krivično odgovarao. U slučaju „Hrvatske šestorke“ „Prilić i ostali“ Međunarodni sud pravde u Hagu u prvostepenoj presudi je konstatirao da je Stari most bio legitimna vojna meta.

Ugledni mostarski advokat Faruk Ćupina smatra da se u toj presudi radi i o pogrešnoj metodologiji utvrđivanja činjeničnog stanja i pogrešnog odnosa prema materijalnim činjenicama koje su postojale na prostoru Mostara.

„Ni u kom slučaju Stari most ne može biti legitimni vojni cilj i mislim da u konačnoj odluci most se ne može tretirati na taj način“, smatra Ćupina.

Rekao je da pored ljudske krivične osude postoji i moralna osuda za one koji su rušili najvrjednije svjetsko graditeljsko nasljeđe.

„Oni koji su rušili most rušili su budućnost ovoga grada i budućnost ovih ljudi. Mislim da je to mrlja na savjesti svih onih koji su direktno ili indirektno učestvovali u njegovom rušenju“, mišljenja je Ćupina, prenosi Anadolu Agency. 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top