Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Skaka u Tirani: Razgovori o budućoj saradnji glavnih gradova BiH i Albanije

Skaka u Tirani: Razgovori o budućoj saradnji glavnih gradova BiH i Albanije

Gradonačelniku Sarajeva uručen je ključ Tirane, koja je od 1996. grad pobratim Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka boravio je u službenoj posjeti Tirani, glavnom gradu Albanije, gdje se susreo sa gradonačelnikom Erionom Veliajom. Ovom prilikom Skaki je uručen ključ ovog pobratimskog grada, prenosi Anadolu Agency.

Glavni grad BiH i Tirana su pobratimski gradovi još od 1996. godine i njeguju bliske odnose. Ova posjeta je najava dodatnih napora u realizaciji zajedničkih inicijativa, bližem povezivanju te snažnijoj međusobnoj podršci u oblasti međunarodne saradnje, saopćeno je iz ureda gradonačelnika Sarajeva.

Gradonačelnik Skaka je zahvalio domaćinu na ukazanoj časti ističući kako Sarajevo i Tirana dijele evropsku budućnost i izrastaju u istinske evropske metropole i regionalne centre.

„Posebna je ovo čast za mene lično, ali i za sve građane Sarajeva. Naši gradovi se ubrzano razvijaju i moramo unapređivati odnose, saradnju i okvir kroz koji se povezujemo. Glavni gradovi nisu samo ključni generatori ekonomskog razvoja, nego mogu i trebaju biti lideri u otvaranju političkih procesa i regionalnog približavanja. U tome vidim naše buduće ojačano partnerstvo“, istaknuo je Skaka.

Gradonačelnici su nakon radnog sastanka zvaničnih delegacija na kojem je razgovarano o konkretnim projektima saradnje u turizmu, razmjeni iskustava u korištenju evropskih fondova te razvojnim mogućnostima, održali i privatnu večeru gdje su razmijenjene ideje o zajedničkom nastupu prema stranim tržištima.

Gradonačelnik Tirane se posebno zanimao sa uspješna iskustva Sarajeva sa izgradnjom i funkcijom Trebevićke žičare.

Također, bilo je govora i boljem iskorištavanju prilika iz procesa 16+1 koji je uspostavio određeni okvir za zajedničko djelovanje regionalnih prijestolnica sa stranim investitorima, a uoči predstojećeg samita. Zvaničnom susretu delegacija prisustvovao je i počasni konzul BiH u Albaniji Fikret Klarić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top