Vijesti iz zemlje

Sjećanje na slovenskog novinara Ivu Štandeker ubijenog na Dobrinji

Polaganjem cvijeća na spomen – ploču u naselju Dobrinja i odavanjem počasti, danas je obilježena 26. godišnjica pogibije slovenačkog novinara Ive Štandekera, stradalog od agesorske granate ispaljene sa Veljina.

Cvijeće na spomen – ploču ubijenom slovenskom novinaru, koji je život izgubio u želji i nastojanju da izvještava o istini i ratnim dešavanjima u Sarajevu, položile su delegacije Općine Novi Grad Sarajevo sa načelnikom Smirom Efendićem i pomoćnikom načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Hamdijom Dizdaroma, Ambasade Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini sa NJ. E. Zoricom Bukinac, Slovenskog društva „Cankar“, te Mjesne zajednice.

Štandeker je u 31. godini života smrtno ranjen na pješačkom mostu u blizini dobrinjske ratne bolnice. Iako se pokušalo doći do bolnice na Koševu, kako mnogi tvrde, vojnici na agresorskom punktu na Mojmilu to nisu dozvolili, pa je teško ranjeni novinar upućen na Ilidžu, a odatle na Pale gdje je usljed obilnog krvarenje i umro. Ovom prilikom ranjena je i fotoreporterka Newsweeka Jane Schneider.

Ambasadorica Bukinac podsjetila je da je Ivo Štandeker bio novinar Mladine,  te da je bio vojni obveznik, ali nije počeo u Sarajevu nego je rat došao na njegov prag u Maribor, tako da je izvještavao o ratnim dešavanjima iz Vukovara, Dubrovnika i naposljetku  iz Sarajeva, gdje je njegova sjajna novinarska karijera tragično završila.

„Bio je poznavalac i prevodilac Habermasa i Frojda, bio je ljubitelj stripa i filozofije. On je jedan od 1.306 novinara koji su ubijeni prilikom obavljanja svog zadatka od 1992. do 2018. godine, što znači da je poziv novinara, vojnih dopisnika jedan častan i plemenit zadatak, a to je prenošenje istine. Sjećanje na Ivu Štandekera, po našem mišljenju, ne treba biti samo u spomenicima i u ovoj spomen – ploči, nego razlog za njegovu smrt, a i njegov život traže živo sjećanje, a to znači sloboda novinarstva, sigurnost novinara kod obavljanja njihovih zadataka i to je jedan od važnih elemenata svake suvremene demokratije“, izjavila je ambasadorica Bukinac.

U svom posljednjem izvještaju Štandeker je napisao rečenicu koja je uklesana na spomen – ploči na Dobrinji, ona oslikava njegov novinarski senzibilitet i odnos prema ratu: “Volim gradove i mrzim kada ih neko napada”. Značaj njegovog izvještavanja i širenja istine bio je većim što je nedjeljnik Mladina, za koji je u to vrijeme izvještavao, imao publiku u regionu, uključujući i Srbiju.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button