Vijesti iz zemlje

Sindikat Općinskog suda Sarajevo traži od VSTV-a da poništi odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja

Sindikalna organizacija Općinskog suda u Sarajevu uputila je zvanični zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH da ukine odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudsnim institucijama, javlja Anadolu Agency.

SO Općinskog suda u Sarajevu navodi kako će u protivnom svoj stav o neophodnosti poništavanja pomenute odluke VSTV-a biti prinuđeni braniti izlaskom na proteste, a potom i da će, ukoliko ni ova mjera ne bude ozbiljno shvaćena, organizovati i voditi štrajk upozorenja.

“Obzirom da se radi o pravu koje je zagarantovano evropskim konvencijama i Ustavom BiH, a koje naglašava da svako ima pravo da svoju vjeru ispovijeda, ne narušavajući javni red i mir društva, mišljenja smo da je ovakva odluka VSTV-a diskriminirajuća, kao i navedeni član Zakona (član 13. Zakona o sudovima u FBiH), te da jedna institucija kao što je VSTV to sebi ne smije dozvoliti”, navedeno je u zahtjevu SO Općinskog suda u Sarajevu.

Ovaj sindikat napominje kako VSTV imenuje suce i tužitelje i vrši nadzor nad radom sudova, te da mu je poznato da je VSTV zauzeo stav da nisu nadležni za tzv. “nesudsko osoblje”, administraciju, i da ona spada u nadležnost Ministarstva pravde Kantona Sarajevo i Uprave suda, te stoga zaključuje kako je “zatečen da se ovakva odluka uopće našla kao jedna od stavki za raspravljanje na sjednici VSTV-a”.

Navode da se u Općinskom sudu u Sarajevu svi “kao kolege i kolegice međusobno maksimalno uvažavaju i poštuju bez obzira na vjersko opredjeljenje koje je raznovrsno i smatramo da za našu instituciju predstavlja bogatstvo”.

“Mišljenja smo da svi zajedno bez obzira na vjersku, etničku ili koju god pripadnost ovakav stav i zaključak VSTV-a, kao i stav svakoga drugog ko je ovakvog razmišljanja, treba da osudimo te da se zajednički izborimo na način da ne dozvolimo da takvi stavovi unose nemir u naše međuljudske odnose”, navodi se u dopisu VSTV-u koji je potpisao predsjednik SO Općinskog suda u Sarajevu Elvis Zornić.

U zahtjevu je navedeno kako je krajem januara ove godine SO Općinskog suda u Sarajevu upozorio VSTV BiH kako njihov zaključak o zabrani nošenja vjerskih obilježja i upražnjavanju molitvenih obreda u toku radnog vremena u pravosudnim institucijama nije u skladu sa evropskim konvencijama i Ustavom BiH, ali da nije bilo odgovora iz VSTV-a.

Iz ove sindikalne organizacije napomenuli su da imaju apsolutnu podršku Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu i svih njegovih članica, u skladu sa memorandumom o međusobnoj saradnji i podršci.

Ova odluka ozvaničena je danas na vanrednoj sjednici pomenutog sindikata.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button