Vijesti iz svijeta

Simpozij u Bursi „Alija Izetbegović, misli i borba“

„Alija Izetbegović, misli i borba“ – naziv je međunarodnog simpozija koji je organizovan u turskom gradu Bursi, u povodu 14. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na simpoziju o rahmetli Aliji Izetbegoviću govorio je i njegov nekadašnji savjetnik prof. dr. Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije BiH. Jerković je napomenuo da je predsjednik Bosne i Hercegovine prezirao silu i silnike i da je njegov duh vapio za slobodom.

“Kod njega cilj nije opravdavao sredstvo. Alija Izetbegović nije znao da mrzi, čak ni svoje protivnike koji su mu zlo nanosili“, rekao je Jerković, uporedivši ga sa Sokratom koji je, kako je kazao, volio više trpjeti nego zlo počiniti.

Jerković je istakao da se Bosna i Hercegovina danas nalazi suočena sa novim iskušenjima i opasnim izazovima, posebno sa agresivnim srpskim nacionalizmom koji teži secesiji i koji je opasniji tim prije što se institucionalno uobličava od strane aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

“Posljednji pokušaj Narodne skupštine entiteta Republika Srpska da proglasi vojnu neutralnost i tako isključi Ustav BiH i državu koja jedina može donositi takve odluke, samo je jedan u nizu primjera. Ništa manje nije opasan ni hrvatski separatizam koji od nekada inklinirajućeg postaje sve glasniji i sve više povezan sa srpskim pokušajima razvaljivanja zajedničke države. Hrvatska politika više ne bira sredstva već traži saveznike među pritajenim i otvorenim razbijačima BiH, a praksa ogovaranja vlastite države u inostranstvu sve je otvorenija” rekao je Jerković.

On se prisjetio kako je na slične separatističke provokacije u prošlosti reagirao predsjednik Alija Izetbegović i na koji način je uspijevao uključiti često neodlučnu i popustljivu međunarodnu zajednicu u rješavanje bosanskohercegovačkog „slučaja“, koji se ni tada nije mogao, a ni danas ne može riješiti sam od sebe, a posebno ne obrom voljom domaćih aktera.

“Danas Bošnjacima itekako nedostaje Alija Izetbegović, njegova mudrost, državnička zrelost, ali postoji Alijina politička vizija koju treba slijediti i stalno nadograđivati”, zaključio je Jerković nekadašnji savjetnik Alije Izetbegovića govoreći u Bursi o ljudskim vrijednostima prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button