Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Simbol prijateljstva: Otvoren Školski centar ‘Alija Izetbegović’ u Pakistanu

Simbol prijateljstva: Otvoren Školski centar ‘Alija Izetbegović’ u Pakistanu

 Pred brojnim zvanicama iz političkog i javnog života te diplomatskog kora, u Islamskoj Republici Pakistan svečano je otvoren školski centar koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Čast da presijeku vrpcu pripala je predstavniku zemlje domaćina, zamjeniku ministra obrazovanja IR Pakistan dr. Maliku Bakshu, zatim ambasadoru Republike Turske u Pakistanu Sadiku Baburu Girginu te ambasadoru BiH u Pakistanu, inače kreatoru i realizatoru ovog projekta, Nedimu Makareviću.

Dr. Baksh se u svom obraćanju u ime naroda i Vlade Pakistana zahvalio BiH na ovakvom projektu te naglasio dobre međudržavne odnose koji se na ovaj način dodatno njeguju.

– BiH je država za primjer jer je riječ o zemlji koja je izašla iz teškog rata i nakon nešto više od 20 godina blizu je da postane kandidat za EU. U BiH gotovo da nema nepismenih, a broj turista u posljednjim godinama približava se broju milion – potcrtao je ministar.

Ambasador Makarević je u svom kratkom govoru naglasio potrebu BiH da Pakistanu pokloni nešto što je trajna vrijednost.

– Naravno, ovo je samo mali znak pažnje za sve ono što je Pakistan i narod Pakistana uradio za BiH – naglasio je ambasador Makarević.

Ambasador Turske Sadik Babur Girgin je u obraćanju prisutnima ukazao na značaj lika i djela Alije Izetbegovića te citirao njegovo djelo „Islam između istoka i zapada“. Ambasador je spomenuo neraskidive historijske i kulturne veze Turske sa BiH kao i veoma prijateljske odnose Republike Turske i IR Pakistana.

Prisutnima se obratila i ambasadorica Austrije Brigita Blaha koja je izrazila veliko zadovoljstvo izgradnjom školskog centra. Ambasadorica je također ukazala na historijske veze Austrije i BiH te naglasila potrebu da se stanje u obrazovnom sektoru a posebno u ruralnim dijelovima Pakistana mora popraviti.

Skupu su nazočili i predstavnici ambasada Rumunije, Bugarske, Poljske, Katara, Libana, NR Kine, Japana, Azerbejdžana, Kazahstana, Malezije, Indonezije, Tajlanda, Tunisa, Argentine, Brazila, Kanade, Mađarske, Portugala, Južne Koreje i Kenije.

Školski centar čiji je puni naziv “Pak-Bosnia International School – Alija Izetbegović” nalazi se u ruralnoj oblasti Pendžaba (Punjab) nedaleko od granice sa Indijom. Radi se o osnovnoj školi koja može primiti 300 učenika. Školski centar sastoji se od tri objekta. U prvom se nalazi 12 učionica, u drugom je smještena administracija dok su u posljednjem, trećem, smješteni laboratoriji za informatiku, biologiju i fiziku. Također, prostorije su opremljene pametnim pločama (smart boards) te na taj način osposobljene za učenje na daljinu (e-Learning). Tako će učenici imati priliku da u realnom vremenu komuniciraju sa predavačima u Karačiju. Drugi modul namijenjen je za trening na daljinu, predviđen za starije osobe koji će po sistemu večernje škole pratiti nastavu engleskog jezika i ostalih korisnih kurseva, na istom principu kao i polaznici prvog modula.

Školski centar “Alija Izetbegović” sadržat će i zdravstveni segment zasnovan na principu “telemedicine”. Princip rada je da pacijent objasni svoj problem osobi koja je prošla trening na zdravstvenom modulu. Podaci se pohranjuju u sistem nakon čega sistem daje dijagnozu bolesti kao i recepte za eventualne lijekove.

Zgrade Centra koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva BiH uvezane su koridorima, a otvoreni sportski poligon se nalazi iza objekta sa učionicama.

Izgradnja Centra je počela u januaru 2016. a okončana u julu 2017. Za izgradnju ovog centra nisu ni po kojem osnovu korištena bilo kakva sredstva iz budžeta BiH nego su u potpunosti osigurana privatnim kanalima ambasadora Makarevića. Projekt su takođe pomogli Fondacija Talim (Taleem) te Turska razvojna agencija (TIKA), čiji je potpredsjednik Bulet Chetin posebno došao iz Ankare u Pakistan kako bi prisustvovao ovom svečanom događaju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top