Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Simbol odbrane Dobrinje – zgrada “Pancirka” dobiva novi izgled

Simbol odbrane Dobrinje – zgrada “Pancirka” dobiva novi izgled

Obzirom da su na objektu još uvijek prisutna znatna oštećenja, ovaj simbol otpora agresiji uskoro će dobiti sasvim novi izgled, a stanari toplije stanove.

„Pancirka“ je jedna od zgrada na području općine Novi Grad koja je bila najviše ošetećena ratnim dejstvima, a obzirom da je to simbol odbrane Dobrinje taj naziv su joj dali građani u toku ratnog perioda kada je ona štitila prostor Dobrinje od granatiranja i od snajpera.

Planirano je da se tragovi ratnih razaranja sačuvaju tako što će na fasadi biti postavljeni stakleni prozori kroz koje će se moći vidjeti ostaci rupa od granata i metaka. To će se uraditi na većini oštećenja koja je moguće na taj način konzervirati, tako da će to ostati simbol stradanja, ali i odbrane Dobrinje od agresije na našu državu.

Zgrada „Pancirka“ je izgrađena 1983. godine i nalazi se na granici s Aerodromskim naseljem, a u periodu od 1992. do 1995. godine bila je na prvoj liniji odbrane.

Na veliku radost stanara protekle sedmice postavljene su skele i počela se uveliko raditi termička fasada i zamjena fasadne stolarije. Za te radove iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno je 714.871 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo je u sklopu pilot projekta unapređenja energijske efikasnosti zgrada provela proceduru javne nabavke i pribavila investiciono-tehničku dokumentaciju. Također je finansirala i izradu glavnog projekta, kao i Elaborat o energetskom pregledu zgrade, koji je pokazao da je zgrada jako oštećena direktnim udarima s agresorskih položaja.

Osim „Pancirke“ planirana je obnova još nekoliko najoštećenijih objekata u Novom Gradu, koji 23 godine nakon rata nisu obuhvaćeni programima Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a koje je radilo većinu projekata obnove takvih objekata.

Urađena je projektna dokumentacija za nekoliko stambenih zgrada u Saraj-Polju, koji su prepoznatljivi po velikim ratnim oštećenjima, a njihova sanacija radit će se u narednom periodu. Radi se o zgradama koje su okrenute prema Nedžarićima i na njima se mogu vidjeti rupe od metaka i granata ispaljenih iz pravca Nedžarića, gdje su se nalazili agresorski položaji.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top