Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Siguran plasman i naplata: Izvoz mesa u Tursku prilika za proizvođače u Sandžaku

Siguran plasman i naplata: Izvoz mesa u Tursku prilika za proizvođače u Sandžaku

 Tokom posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji i Sandžaku, između ostalih, sa zvaničnicima Srbije postignut je dogovor o izvozu pet hiljada tona junećeg mesa godišnje za Tursku. Većina tog mesa, oko osamdeset posto, očekuje se da bude proizvedena na području Sandžaka i Pešterske visoravni. Stočari i proizvođači junećeg mesa na području Peštera i Sandžaka vide u tom sporazumu ekonomsku šansu i izražavaju spremnost da se upuste u tržišnu utakmicu.

Kvalitet mesa, kao zdrave hrane, a prije svega, način uzgoja stoke na nadmorskoj visini iznad hiljadu metara, te meso proizvedeno sa halal i ostalim standardima, što je preduslov za tursko tržište, su, kako ukazuju u Sjenici, na Pešteri i Novom Pazaru, osnovni razlozi zašto Turska treba da uvozi meso iz ovog dijela Srbije.

Stočari sa ovog područja se već interesuju za detalje sporazuma, poručuju da će povećati broj junadi na svojim poljoprivrednim gazdinstvima ukoliko sav posao bude garantovan i isplativ.

Direktor Regionalnog centra za rezvoj poljoprivrede i sela u Sjenici Esad Hodžić pojašnjava da se meso sa ovog područja dobija od goveda koja su najmanje 180 dana tokom godine bila na ispaši.

U Sandžaku postoje četiri veće klaonice i u istima se po islamskim propisima vrši i klanje kurbana i priprema mesa. U Sjenici, gdje postoje dvije klaonice, svakog dana se na tržište može plasirati 50 tona junećeg mesa. Pod istim uslovima, uz iste standarde, priprema mesa i skaldištenje obavlja se i u Tutinu i Novom Pazaru.

“U Sandžaku imamo četiri klaonice sa svim uslovima, standardima i potencijalima. Uz sihronizovanu i organizovanu proizvodnju sa našim proizvođačima spremni smo da se upustimo u tržišnu utakmicu i isporučimo kvalitetno meso za tržište Republike Turske“, rekao je Hodžić u izjavi za Anadolu Agency (AA).

Te klaonice pored „Halal“ i „HACCP“ (Hazard Analysis and Critical Control Points) imaju i izvozni standar ISO 22000. U Sjenici, pri Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede i sela, radi i laboratorija zvanično akreditovana za kontrolu kvaliteta mesa sa standradom „ISO 17025“.

Hodžić, kao predstavnik Regionalnog centra za poljoprivredu i selo, za opštine Novi Pazar, Sjenicu i Tutin, naglašava da ovo područje ima potencijal i preduslove za izvoz junećeg mesa u Tursku.

„Sa potpisanim sporazumom poljoprivredni proizvođači moći će da računaju na siguran plasman i naplatu svojih proizvoda“, izjavio je Hodžić dodavši da samo sjenički kraj ima potencijal od 2-3 hiljade kilograma, odnosno, izraženo u broju živih grla stoke, 8-10 hiljada junadi godišnje.

S obzirom na to da je turska strana dozvolila bescarinski uvoz junećeg mesa iz Srbije, za proizvođače iz Sandžaka  taj posao je primamljiv u tom smislu.

„Cijena živih junadi u Sjenici, ovih dana, kreće se od 2,00 do 2,10 eura po kilogramu. U Turskoj je znatno veća cijena. Ekonomski interes svakako postoji, kao i isplativost. Sada je samo bitno da se pravovremeno informišemao i za narednu godinu ostavimo dovoljno teladi kako bismo mogli da ih plasiramo na tursko tržište“, poručio je Hodžić.

U sjeničkoj općini, prema veterinarskom popisu, ima 29 hiljada grla goveda, a Tutinu oko 17 hiljada. Više od polovine čine junad i telad.

– Stočari s Pešteri spremni da uvećaju stočni fond –

Hamid Tutić i sela Potreb na Donjoj Pešteri jedan je od poznatijih stočara u tom kraju. Kaže da bi rado prihvatio da uzgaja krupna grla radi junećeg mesa.

„Sve ono što bi se isplatilo i što bude do nas borićemo se. Imam dva sina i sa njima zajedno bi se uključili u taj posao. Ono što bi obećali, to bi i ispunili. Za tov junadi bi bilo potrebno da se spremi štala, hrana i najmanje 2-3 godine da se poveća stočni fond. Borili bi se, pa dokle bi stigli, poručio je Hamid koji trenutno, zbog isplativosti, uzgaja veći broj sitne stoke.

Mehmed Meho Sijarić iz Delimeđa, na Donjoj Pešteri, kaže da je s radošću primio vijest o izvozu mesa s Pešteri u Tursku, ali podvlači da većina stočara sa ovog područja još pokazuje nevjericu prema tome jer su, kako kaže, do sada obećavali jedno, a u praksi je bilo sasvim drugo.

„Svi bi mi povećali kapacitete za proizvodnju mesa, ali nismo još uvjereni u to. Potrebno je da se unaprijed zagrantuje i potvrdi otkupna cijena stoke. Podijelićemo se za veći broj stoke ako sigurno znamo da će doći vrijeme da se ona proda“, rekao je Sijarić koji na svojoj farmi ima nekoliko desetina grla krupne stoke.

– Velika šansa za sandžačke privrednike –

 Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac jedan je od šest predsjdnika sanžačkih općina, kao i općina Raška i Kraljevo, koji je tokom posjete predsjednika Turske i Srbije, Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandta Vučića, prisustvovao zajedničkom sastanku i potpisivanju niza protokola iz razvojnih i infrastrukturnih oblasti značajnih za razvoj tih lokalnih zajednica.

Za sporazum o izvozu pet hiljada tona mesa i petsto tona mantija (novopazarskog brenda, vrste bureka) ocjenjuje da je to ozbiljan korak ka što boljoj trgovinskoj povezanosti Novog Pazara i regije Sandžak s Turskom.

„To je velika šansa za proizvođače mesa. Novi Pazar, Pešter i Sandžak su stočarski krajevi i u ovoj kvoti od pet hiljada tona naši stočari imaju šansu da povećaju proizvodnju i uzgoj stoke“, naveo je Biševac.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan boravio je 11. i 12. oktobra u posjeti Srbiji. Nakon zvaničnih susreta u Beogradu, Erdogan je drugog dana posjete Srbiji, zajedno sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, posjetio Novi Pazar.

Erdogan je u svojstvu premijera i prvog visokog zvaničnika Republike Turske Novi Pazar posjetio 2010. godine. Tokom ove posjete predsjednika Erdogana između dvije zemlje je potpisano 16 sporazuma koji omogućavaju da se ekonomska saradnja odvija po olakšanoj proceduri.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top