Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Šetnja za hidžab u Bihaću, Zenici, Goraždu, Mostaru, Travniku, Kaknju, Fojnici, Bugojnu, Tuzli, Konjicu, Zavidovićima…

Šetnja za hidžab u Bihaću, Zenici, Goraždu, Mostaru, Travniku, Kaknju, Fojnici, Bugojnu, Tuzli, Konjicu, Zavidovićima…

Redakcija portala Akos.ba objedinila je podatke o aktivnostima povodom Svjetskog dana hidžaba, a u kontekstu sporne odluke VSTV.

 Programi povodom dana hidžaba bit će organizovani u Bihaću, Zenici, Goraždu, Mostaru, Travniku, Kaknju, Fojnici, Bugojnu, Tuzli, Konjicu, Zavidovićima, N. Travniku, Tešnju, Brčkom, Srebreniku.

MIRNA ŠETNJE PODRŠKE HIDŽABU I U GORAŽDU

U ponedjeljak, 1. februara 2016. godine Asocijacija mladih Medžlisa IZ Goražde zajedno sa Asocijacijom žena Medžlisa IZ Goražde organizuje mirnu šetnju povodom neslaganja sa odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama. Šetnja, sa početkom u 13:00 h, planirana je trasom sa Trga branilaca do Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu.
Isto veče, u organizaciji Asocijacije Mladih MIZ Goražde, sa početkom u 19:00h, održaće se predavanje na temu: Mahrama i njen značaj u životu muslimanke. Predavač je profesorica islamske vjeronauke Melisa Kurtić.

Zenica

„Mirne šetnje” ulicama Zenice dana 02.02.2016. godine u vremenu od 16:00 sati do 17:00 sati.
Povorka žena polazi ispred RK „Bosna” Trg Alije Izetbegovića i kretaće se sve do kraja ulice Trg M. Tita (Korzo) i nazad. 
IML TV u suradnji sa AKOS – Zenica, KNJIGA IZVOR – Zenica te HEDIJA podružnica Zenica organiziraju “Mirnu šetnju” u koordinaciji sa BNVO i Medžlisom IZ Zenica.  

Mostar

Ovim putem pozivam sve djevojke, žene, majke, očeve, muževe, braću, da 1.2. (ponedjeljak) na Svjetski dan hidžaba u 13:30h od Musale do Starog mosta podržite neformalnu grupu građanki koja je odlučila da mirnom protestnom šetnjom iskaže nezadovoljstvo povodom odluke VSTV-a o zabrani vjerskih obilježja.

Kakanj

Medžlis IZ Kakanj
Odjel za ženski aktivizam
Asocijacija žena MIZ Kakanj

MIRNA ŠETNJA „Hidžab moje pravo, moj izbor“

Povodom svjetskog Dana hidžaba, ali i u znak neslaganja sa odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća povodom osporavanja prava na identite u pravosudnim institucijama, pozivamo građanke i građane općine Kakanj, ali i drugih gradova, na mirnu šetnju koja će se održati u ponedjeljak, 01.02.2016. godine, sa početkom u 11h.

Mjesto okupljanja je Trg Kemala Bajsaka (Sahat-kula).
Još jednom pokažimo da smo za slobodu i pravo svakog čovjeka u ovoj zemlji.
Odazovimo se u što većem broju!

O aktivnostima u Brčkom možete pročitati ovdje.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top