Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Šetnja za hidžab u Bihaću u znaku plave boje: Boja neba kao simbol slobode

Šetnja za hidžab u Bihaću u znaku plave boje: Boja neba kao simbol slobode

Organizatori su se odlučili da nose marame plave boje, jer one asociraju na boje neba koje je slobodno i neograničeno

 Danas su u Bihaću u mirnu protestnu šetnju izašle više od hiljadu građanki Bihaća i Unsko-sanskog kantona s maramama, a pridružile su im se i druge majke i sestre koje ne nose maramu, kako bi podržale njihovu borbu protiv diskriminacije, javlja Anadolu Agency.

“Nisam ni sanjala da će nam se ovoliko ljudi pridružiti. Zajedno iskazujemo nezadovoljstvo odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja vjerskih obilježja, a koje se, između ostalog, tiče i marame/hidžaba u pravosudnim institucijama BiH. Žalosno je što svoje pravo moramo tražiti na ulicama, a apsurd je da ih ugrožavaju institucije koje trebaju štititi naša prava”, kazala je Ismaila Balić, predsjednica Asocijacije studenata IPF Bihać koji su organizirali protestnu šetnju.

Ona je odluku VSTV-a nazvala antiislamskom i antireligijskom, diskriminatorskom u svakom smislu.

“Kome naš hidžab smeta, zašto da to čine i uprkos međunarodnim konvencijama o slobodama?” kazala je Blićka, naglašavajući da se neće povinovati pritiscima.

Bišćani su u velikom broju podržali i njihovu borbu protiv diskriminacije, a svoje mišljenje je izrazio i bihaćki advokat Salih Hodžić.

“Meni nikad nije smetalo u sudnici ako daktilograf ima lančić s krstom, uvijek mi je drago vidjeti nekoga ko se ne stidi svog identiteta. Mislim da VSTV ima mnogo drugih stvari na kojima moraju hitno raditi, a ne da ulaze u nešto što može biti protumačeno kao diskriminacija i ograničavanje sloboda”, kazao nam je Hodžić.

Organizatori su se odlučili da nose marame plave boje, jer one asociraju na boje neba koje je slobodno i neograničeno.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top