Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Šetnja u Zenici u znak sjećanja na žrtve Srebrenice

Šetnja u Zenici u znak sjećanja na žrtve Srebrenice

Više stotina građana Zenice učestovalo je danas u šetnji u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Malik Ejubović, predsjednik Asocijacije mladih SDA Zenica, koja je i organizator šetnje, rekao je kako na ovaj način građani Zenice odaju počast i sjete se žrtava Srebrenice.

“Asocijacija mladih SDA Zenica već nekoliko godina organizuje šetnju za Srebrenicu i to je jedinstvena prilika za ljude Zenice koji nisu u mogućnosti da prisustvuju dženazi u Potočarima, da na prigodan način obilježe godišnjicu genocida. Ovaj datum je datum koji zauvijek treba ostati zabilježen u historiji Bosne i Hercegovine kao datum kada je propalo i omanulo čovječanstvo i humanost, kada su ljudi dozvolili da se dogodi genocid u Evropi i to je razlog zašto obilježavamo ovaj datum, a obilježavat ćemo ovaj i slične datume kao upozorenje da se nikome nikada ne ponovi nešto ovakvo”, rekao je Ejubović.

Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Zenica, rekla je kako se o Srebrenici ne treba šutjeti.

“Iskazala bih svoju žalost za Srebrenicom. Ono što se desilo u Srebrenici prepoznali su i Evropa i svijet, propratili su ta dešavanja i sve se okrenulo Srebrenici. Hvala sivm građanima koji su se odazvali, ne treba šutjeti, šutnjom ne govorimo da treba još ispitati Srebrenica, to treba ući u knjige, pa čak i djeca u školama da dođu i da znaju o Srebrenici. Mi starije generacije učili smo šta je Neretva, Sutjeska, a danas se ovdje krije istina, Srebrenica je istina, to se ne može sakriti, oni mezari tamo se ne mogu sakriti, oni su svjedoci”, rekla je Husejnagić.

Mirna šetnja za Srebrenicu prošla je glavnim ulicama Zenice, a svi učesnici okupili su se na kraju mirne šetnje na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici gdje su položili cvijeće te Fatihom i dovom se sjetili svih žrtava genocida u Srebrenici. Shodno obilježavanju dana žalosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, zastave u Zenici su na pola koplja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top