Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Šesta godišnjica pogibije Have Šljivić Dovadžija, pravosudna trakavica se nastavlja

Šesta godišnjica pogibije Have Šljivić Dovadžija, pravosudna trakavica se nastavlja

Hava Dovadzija Amar

Danas se navršava punih 6 godina od pogibije pješakinje Have Šljivić Dovadžija, čestite supruge i majke dvije djevojčice, u sarajevskom naselju Nedžarići.

Podsjećamo, pješakinja Šljivić Dovadžija je smrtno stradala u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. aprila 2014. godine kada ju je na pješačkom prelazu velikom brzinom udario automobil VW Golf 6 kojim je upravljao Semir Rastoder.

Dan nakon saobraćajne nesreće, osumnjičeni je pušten na slobodu što je izazvalo uznemirenje javnosti te je organizovan protestni skup na mjestu nesreće kako bi građani izrazili svoje nezadovoljstvo radom institucija za provođenje zakona.

Istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo je trajala više od šest mjeseci a optužnica je podignuta 28. oktobra 2014. godine. Suđenje optuženom Semiru Rastoderu je počelo 29. decembra 2014. godine nakon što se optuženi izjasnio da nije kriv. Prvostepena presuda je donesena 15. oktobra 2015. godine a optuženi je osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora. Prema presudi Kantonalnog suda u Sarajevu, dvadesetpetogodišnji Rastoder je upravljajući VW Golfom VI na Bulevaru Meše Selimovića udario 27-godišnju Havu Dovadžija, koja se vraćala s posla. Pri tome je Rastoder vozio brzinom od 103 kilometra na sat na saobraćajnici na kojoj je brzina ograničena na 60 kilometara na sat, iako svjestan da upravljajući vozilom na ovakav način može nastupiti zabranjena posljedica. Na tu presudu Kantonalno suda je uložena žalba te je Vrhovni sud Federacije BiH 1. aprila 2019. godinu tu presudu ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje. Ponovljeni postupak počeo je u junu 2019. godine i još uvijek nije okončan.

Za Akos.ba je svoj komentar na ovu sudsku trakavicu dao Amar Dovadžija, Havin suprug: “Šta čovjek da kaže nakon šest godina? Mislim da su sve priče ispričane, samo još čekamo da nam tužlaštvo i sud kažu svoje riječi. Sve ono što se pričalo i pisalo od samog početka, pa sve do sada, ispostavilo se tačnim, to jeste da se u ovoj državi sve može kupiti!

Šehida Dovadžija Hava

Pouke sa dženaze Have Dovadžija: “Sanjala sam Havu u bijelom sa krunom na glavi…”

Pouke iz preseljenja Dovadžija Have

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top