Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Senzacija: Cijela Europa priča o kadetima Bosne i Hercegovine

Senzacija: Cijela Europa priča o kadetima Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je danas održana prezentacija pehara namijenjenog košarkaškom prvaku Evrope i oficijelni ispraćaj bh. seniorske reprezentacije na Evropsko košarkaško prvenstvo, kao i druženje sa seniorskim i kadetskim bh. reprezentativcima, javlja Anadolu Agency (AA).

– Duško Ivanović: Pomoći sportistima u BiH –

Nakon zajedničkog slikanja mladih i seniorskih košarkaša prisutni građani, kojih je bilo nekoliko desetina, imali su priliku da vide pehar koji će osvojiti prvak Evrope u košarci na Eurobasketu, koji će se održati od 5. do 20. septembra u Francuskoj, Njemačkoj, Latviji, i Hrvatskoj.

Selektor Duško Ivanović tom prilikom izjavio je da su kadeti BiH ostvarili historijski uspjeh na Eurobasketu u Litvaniji.

“Ovo je historijski, izvanredan uspjeh. Oni su to pokazali i na Omladinskim olimpijskim igrama. Izuzetna su generacija. Mislim da su zasluženo osvojili medalju i to treba da bude jedan veliki motiv u Bosni da pomognu mladim igračima ne samo u košarci nego i u drugim sportovima”, rekao je Ivanović.

Istakao je da pripreme seniora idu u pravom smjeru, napominjući da su ambicije da selekcija BiH prođe prvi krug takmičenja koji će igrati u Francuskoj.

Reprezentativac Elmedin Kikanović je izjavio da je uspjeh kadeta na Eurobasketu motivacija za rad svih sportista u BiH.

“Sve su nas fascinirali. Ovo je neviđen uspjeh za bh. košarku. Sad nas u Evropi gledaju drugačijim očima, bukvalno cijela Evropa priča o tom uspjehu. Nadam se da će ovi klinci napraviti velike evropske i svjetske karijere”, kazao je seniorski reprezentativac napominjući kako njihove pripreme do sada idu odlično.

– Pozitivna energija –

Direktor košarkaških reprezentacija BiH Igor Stojanović je istakao da uspjeh kadeta treba postati kontinuitet u osvajanju medalja u BiH.

“Naša kadetska reprezentacija treba da unese neku pozitivnu energiju i na ‘A’ reprezentaciju da napravimo kontinuitet u osvajanju medalja. Nadam se da ćemo jednog dana osvojiti i ovaj seniorski pehar”, rekao je Stojanović.

Košarkaš Andrija Stipanović je na kraju također istakao kako su mladi košarkaši BiH napravili veliko čudo na Eurobasketu dodajući kako će i seniori učiniti sve da postignu što bolji uspjeh u Francuskoj.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top