Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Senad Ćeman: “Srednji put jedini je ispravan put”

Senad Ćeman: “Srednji put jedini je ispravan put”

Razgovarao: Filip Mursel BEGOVIĆ  

“Ideja srednjeg puta program je koji je baziran na pozivu muslimanima na mudrost i dijalog s drugima, koji je između privrženosti vjernicima i tolerancije spram onih koji to nisu, koji sarađuje s muslimanskim zajednicama koje ga podržavaju i oprašta onima koji misle drugačije, vodi računa o utjecaju promjena koje donosi novo vrijeme, mjesto ili okolnosti u šerijatskopravnom mišljenju, obrazovanju i sudstvu, mudro uočava postupnost u pozivanju ljudi u islam, procesu reforme i promjena”

Hutba reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, u kojoj upućuje na slijeđenje srednjeg puta i borbu protiv radikalizma, poprilično je odjeknula u bosanskohercegovačkoj javnosti. No, islamska filozofija srednjeg puta odavno je prepoznata u Islamskoj zajednici BiH kao jedini ispravni put.

Razgovaramo sa mr. Senadom Ćemanom (1971), direktorom Centra za dijalog – Vesatijja, koji već četiri godine djeluje unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Senad Ćeman završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, specijalistički dvogodišnji studij arapskog jezika u Saudijskoj Arabiji, Fakultet šerijatskog prava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, magistrirao je na Katedri za šerijatsko pravo Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu na kojem je doktorand i na kojem radi kao asistent. Radio je kao imam, bibliotekar i nastavnik Islamskog prava (fikh) u Gazi Husrev-begovoj medresi. 

VH-Senad-Ceman-9

Centar je pripremio dva naučna istraživanja Vrijednosne orijentacije muslimanske omladine u Bosni i Hercegovini i Religioznost i rizična ponašanja adolescenata u urbanim sredinama Federacije Bosne i Hercegovine, kao i finansijski podržao štampanje desetak naslova koji afirmiraju ideju srednjeg puta i dijaloga. Centar u islamskim informativnim novinama Preporod od januara 2012. godine ima redovnu rubriku Vesatijjin forum, u kojem autori pišu o našem iskustvu i razumijevanju srednjeg puta islama.

Na talasima Radio Bira emitirane su emisije Srednji put i Nuhova lađa, u kojima je sa sugovornicima razgovarano na temu traženja mjere u razumijevanju i prakticiranju vjere općenito, a posebno u savremenom kontekstu i izazovima kojima je izložena Islamska zajednica i društvo. Centar je organizirao Govornicu, na kojoj su govorili dr. John Esposito na temu Muslimansko-kršćanski dijalog u 21. stoljeću: izazovi i perspektive; dr. Mato Zovkić na temu Vjera kao tradicija zajednice i kao osobni izbor i Ziauddin Serdar na temu Budućnost islama u Evropi.

Informacije o spomenutim i drugim aktivnostima dostupne su na internet-stranici Centra. Na taj je način Centar dao doprinos u obogaćivanju prije svega pisane riječi o umjerenosti islama i dijalogu. Osjećala se potreba da se pitanjem razumijevanja srednjeg puta islama institucionalno bavi jedna specijalizirana ustanova Islamske zajednice i spomenute aktivnosti samo su dio tih nastojanja. Kao odgovorna osoba za rad Centra mogu reći da je zadatak umnogome bio olakšan iskrenim stavljanjem svih uposlenika i kapaciteta Islamske zajednice na raspolaganje u procesu etabliranja i jačanja ove plemenite ideje. Zaista je lijep osjećaj kada ste u prilici da doprinosite ideji u koju vjerujete. Svi smo zajedno u Islamskoj zajednici učinili napor više da razumijevanje islama u našim krajevima bude prepoznatljivije po umjerenosti i ispravnosti.

(Kompletan intervju pročitajte u novom broju magazina STAV, koji je u prodaji)

(Faktor.ba/Magazin STAV)

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top