Vi ste ovdje
Home > Magazin > Video > Semir Efendić o ekonomiji, obrazovanju i medijima u BiH: Dobrovoljno postajemo kolonija

Semir Efendić o ekonomiji, obrazovanju i medijima u BiH: Dobrovoljno postajemo kolonija

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić bio je uvodničar na tribini održanoj povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine koja je održana u Goraždu 24. novembra. Poslije uvodnog, općeg dijela, Efendić je govorio o ekonomiji, obrazovanju i medijima u BiH.

Bošnjaci ne trebaju prestati biti ono što jesu, ne trebaju se dodvoravati drugima i moraju jasno artikulisati svoj identitet i politiku. Za razliku od Srba koji institucionalno ostvaruju ciljeve entiteta Republika Srpska, ali i Hrvata koji su fokusirani na ličnu i korist područja u kojima žive, Bošnjaci ne smiju sebi dozvoliti bavljenje politikom ili bilo kojim drugim društveno odgovorim poslom u svrhu ličnog interesa. Umjesto toga, prvenstveno moraju raditi za opći, državni interes jer, u suprotnom, možemo izgubiti ono što smo sačuvali zahvaljujući žrtvi šehida – jedna je od poruka novogradskog načelnika.

U dijelu izlaganja u kojem je tretirao ekonomske prilike u našoj zemlji, načelnik je ukazao da prolazimo kroz proces u kojem nam se pokušavaju oduzeti resursi: rude, šume, rijeke, elektroenergetski i telekomunikacijski sektor. Ukoliko ostanemo bez ovih uzdanica, ukoliko ih prodamo, postaćemo robovi, kazao je. U tom svjetlu je ukazao na štetnost aranžmana sa MMF-om i Svjetskom bankom.

Govoreći o obrazovanju, načelnik Novog Grada je naglasio kako smo naslijedili mnogo stvari iz prošlog sistema koji je bio lišen najbitnijih činjenica o BiH i Bošnjacima. Zato nismo doovoljno znali o sebi, o svojoj kulturi i identitetu. Naveo je primjer lekcija o srednovjekovnoj bosanskoj državi koje su bile skoro pa u potpunosti izostavljene u udžbenicima. Istakao je da ni posljeratni nastavni planovi i programi nisu puno bolji jer ne nude dovoljno istina o našoj historiji, identitetu i žrtvi. Za ilustrovanje stanja u medijima gost iz Sarajeva je uzeo primjer RTRS-a koja isključivo zastupa interese Srba i nepostojanje medija koji bi artikulisali i zastupali državne i Bošnjačke interese. Ovo je samo dio rečenog na tribini. Opširnije i detaljnije u videu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com