Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Semir Efendić: Kongresni, sportsko-rekreativni centar i hotel će promijeniti izgled Sarajeva

Semir Efendić: Kongresni, sportsko-rekreativni centar i hotel će promijeniti izgled Sarajeva

Općina Novi Grad realizovala je veliki broj projekata u 2015. godini, međutim pet projekata je promijenilo lice i popravilo kvalitet života u Novom Gradu.


CENTAR SAFET ZAJKO

Otvaranje Centra Safet Zajko jedan je od važnijih projekata koji je obilježio 2015. godinu. “Projekat ima višestruki značaj, 11 hektara zemljišta je stavljeno u funkciju parka, što nije u potpunosti završen projekat i koji će se raditi i narednih godina”, kazao je danas na novogodišnjoj press konferenciji načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić.

Najavio je kako će Općina nastaviti i dalje raditi na uređenju ovoga prostora. Drugi jako bitan projekat je dovršetak Lota 2 Sarajevske zaobilaznice, koji je spojio Sarajevo sa autoputem.

Općina Novi Grad je postala i prva općina u BiH sa biciklističkom stazom.

“Na projektu ćemo raditi i dalje. U planu je produženje biciklističke staze prema Dobrinji”, kazao je Efendić, naglašavajući kako je jako značajan projekat za Općinu Novi Grad i dovršetak primarne vodovodne mreže u Dobroševićima. Dobar dio posla je urađen, međutim kako kaže Efendić još će biti posla na ovom području.

Vrlo važan projekat koji je Općina počela i na kojem će se raditi i naredne godine je izgradnja Spomen-doma oslobodiocima Općine Novi Grad i grada Sarajeva.

Načelnik kaže kako je izgradnja počela, otkupljeno je 80 dunuma zemljišta od strane Općine. Planirano je da na ovom prostoru građani Sarajeva i turisti dolaze tokom cijele godine.

Uz ovih pet projekata načelnik kaže kako je važno naglasiti da je Općina imala imala veće prihode po izvršenju za oko sedam miliona maraka u odnosu na raniju godinu.

U Novu godinu Općina ulazi sa novim projektima i nastavlja započete.

U februaru će se na Vijeću naći urbanistički projekat izgradnje Kongresnog centra. Javna rasprava je u toku,a arhitektonski studio koji je pobijedio na međunarodnom natječaju radi idejni projekat za koji će biti izdvojeno oko 200.000 KM.

IZGRADNJA HOTELA

U 2016. godini u planu je i izgradnja IX transverzale zašto je dovršen proces ekspoprijacije zemljišta kroz Energoinvest – Tvornicu dalekovodnih stubova. Ovo je kako kaže načelnik i jedan od najtežih poslova na IX transferzali.

Također planiran je i nastavak A transverzale koja bi ukoliko se osigura dovoljno sredstava u narednoj godini mogla biti i završena.
Odvojena su sredstva i izgradnu Sportsko-rekreativnog centra Dobrinja. Ranije je usvojen urbanistički projekat, a za idejno rješenje općina je dobila i međunarodnu nagradu u Novom Sadu jer su uradili multifunkcionalni projekat.

Općina Novi Grad zajedno sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kreće u realizaciju pilot projekta utopljavanja zgrada na Alipašinom Polju.

Jedan od zanimljivih projekata Općine u narednoj godini je i redizajn i rekonstrukcija trga na C fazi na Alipašinom Polju.
Načelnik je potvrdio nedavnu informaciju o izgradnu hotela Hedef Group. Kazao je kako je ova turska kompanija već u Sarajevu registrovala firmu koja će investirati u izgradnju hotela. Naredne godine bi trebao biti i potpisan ugovor između jedne bh. kompanije i Hedef Group o prodaji zemljišta.

Načelnik je kazao kako će se hotel nalaziti u blizini zgrade općine, glavne saobraćajnice i neće nikome smetati, a kapacitet ovoga hotela je oko 500 soba.

PODRŠKA SOCIJALNIM PROGRAMIMA

Općina je pomogla realizaciju i velikog broja socijalnih programa. Kao jedina u Kantonu Sarajevo za 100 % invalide osigurala je mjesečnu naknadu od 200 KM tokom cijele godine. Finansirali su 1.000 užina djeci koja se nalaze u stanju socijalne potrebe. Izdvojeno je 60.000 KM za prevoz djece sa posebnim potrebama, 120.000 KM za odživi povratak, 300.000 KM izdvojeno je za teško oboljele građane općine, podržali su rad Centra za rani rast i razvoj.

akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top